Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sramotno!

Ubistvo Amre Kahrimanović: Skupština TK stala uz šefove policije

amra kahrimanovic skupstina tk
FOTO: Tuzlanski.ba / Privatna arhiva

Znali smo da neće dati ostavke, jer nemaju morala, ali nekako smo se u dubini duše nadali da će pokazati trunku ljudskosti i trunku morala

Sjednica Skupština Tuzlanskog kantona hitnog karaktera okončana je usvajanjem zaključaka, ali ne i ključnih koji su se ticali ostavke policijskih šefova, ministra unutrašnjih poslova Hajrudina Mehanovića i smjene Nezavisnog odbora koji ocjenjuje rad direktora Uprave policije TK. Vanredna sjednica inicirana je nakon brutalnog ubistva Amre Karimanović, koje je počinio policijski službenik Elvis Ćustendil. Zaključkom je zatraženo da kantonalni ministar unutrašnjih poslova Hajrudin Mehanović iz političkih razloga podnese ostavku, a ako to lično on ne učini zatraženo je od premijera TK Irfana Halilagića pokretanje procedure.

Za ovaj zaključak glasali su zastupnici iz SDP-a, DF/GS-a, NIP-a i Naše stranke, protiv su bili zastupnici SDA, te samostalni zastupnik Asmir Hasić, a suzdržanim su se izjasnili iz SDBiH i samostalni zastupnik Jakub Suljkanović.

glasanje skupština tk
Rezultati glasanja

Porodica ubijene Amre Kahrimanović je tražila i ostavku direktora Uprave policije TK, no i ta fotelja ostaje popunjena.

Tim ishodom nisu zadovoljni članovi porodice mučki ubijene Amre Kahrimanović, brat Nedžad i sin Nedim, koji su za subotu u 12 sati najavili novu i masovniju protesnu šetnju od mjesta ubistva do sjedišta Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Znali smo da neće dati ostavke, jer nemaju morala, ali nekako smo se u dubini duše nadali da će pokazati trunku ljudskosti i trunku morala. Mi nećemo stati”, poručio je sin ubijene Amre Kahrimanović, Nedim.

Usvojeni zaključci

U zaključcima koji su usvojeni, zastupnici u Skupštini TK traže od Federalne uprave policije da što hitnije završi postupak istrage u vezi s događajem od 7. februara kada je na brutalan način ubijena Amra Kahrimanović i da o rezultatima istrage obavijesti javnost oštećene i ostale institucije u TK, među kojima i Skupštinu TK, nakon čega će Skupština preduzeti mjere iz svoje nadležnosti prema najodgovornijim iz MUP-a TK i Uprave policije.

Usvojen je i zaključak kojim kantonalna skupština traži od nadležnih pravosudnih institucija, Tužilaštva TK da na osnovu rezultata istrage FUP-a preduzme sve neophodne mjere iz svoje nadležnosti prema svim akterima koji su bilo na direktan ili indirektan način mogli i morali preduprijeti da ne nastupi tragičan događaj, a svojim nečinjenjem su to propustili.

Skupština traži i od Misije OSCE-a u BiH da dostavi procjenu sigurnosne situacije na području TK i sjeveroistočne Bosne i poziva FUP da dostavi informaciju o bezbijednosnoj situaciji u Federaciji BiH odnosno u svim kantonima.

Traži se analiza svih akata MUP-a TK

Usvojen je i zaključak da se formira interesorna grupa sačinjena od pravnika, kriminalista i kriminologa koji će izvršiti analizu svih akata MUP-a TK, Krivičnog zakona FBiH i Zakona o krivičnom postupku FBiH, te predložiti njihove izmjene i dopune u cilju podizanja stepena bezbjednosti svih građana TK i FBiH.

Od Vlade TK zahtijeva se da nastavi sa kadrovskim i materijalnim jačanjem MUP-a TK u svrhu lične sigurnosti građana i njihove imovine te se najoštrije osuđuje svaki pokušaj politizacije tragičnog događaja.

“Skupština TK najoštrije osuđuje svaki oblik politizacije tragičnog događaja zarad političke promocije i traži od svih da se suzdrže teških riječi, etiketiranja i osuda bez valjanog osnova”,navodi se u izvještaju.

Dževad Korman direktor policije tk
FOTO: Fena
Dževad Korman

Tokom sjednice izvještaj o stanju sigurnosti podnio je direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman, a prisutnima se niko iz Vlade TK nije obraćao.