BiH

izuzeta dokumentacija

Ubistvo Dženana Memića: Šta je SIPA pronašla tokom pretresa Hitne pomoći? (VIDEO)

25/02/2021

Sve je ovo dio postupka koji je još prije pet godina trebalo da istražuje sarajevsko Kantonalno tužilaštvo, ali nije, kaže advokat porodice Memić Ifet Feraget

Po nalogu postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, a uz naredbu Suda BiH pripadnici SIPA-e i MUP-a Kantona Sarajevo, izvršili su pretres u Zavodu za hitnu pomoć Kantona Sarajevo, u svrhu pronalaska dokaza koji bi pomogli u rješavanju predmeta Dženan Memić

Izuzeta dokumentacija u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS-a trebala bi pomoći u rasvjetljavanju smrti Dženana Memića. Sve je ovo dio postupka koji je još prije pet godina trebalo da istražuje sarajevsko Kantonalno tužilaštvo, ali nije, kaže advokat porodice Memić Ifet Feraget, javlja FTV.

– Radi se o okolnostima koje su bile poznate koje su svi svjesno zaobiđene i koje nisu istraživane – kaže Feraget.

– Pretresi se odnose na arhivsku dokumentaciju i druge dokumente za predmet po kojem postupa Tužiteljstvo BiH. Nakon pretresa postupajući tužitelj odredit će se prema daljim aktivnostima, a istraga u predmetu intenzivo se nastavlja – navodi Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Dokumentacija koja je izuzeta prilikom pretresa odnosi se na 8. i 9. februar 2016. godine.

– Nije do Hitne pomoći, ona je stigla na vrijeme u odnosu na vrijeme kada je obavještena, ali da je Hitna pomoć od strane onih koji su bili na licu mjesta, a o tome će nam nekada moći više reći Alisa Mutap, blagovremeno obavještena danas bi Dženan bio živ – smatra Feraget.

Podsjećamo, početkom mjeseca privedeni su nekadašnji šef Jedinice za saobraćajne istrage MUP-a KS-a Hasan Dupovac i Zijad Mutap, otac Alise Mutap, nakon čega im je određen jednomjesečni pritvor.

Njih se sumnjiči za organizirani kriminal i prikrivanje dokaza u slučaju Dženan Memić.

Tužilaštvo BiH je najavilo da će zatražiti produženje pritvora za Mutapa i Dupovca u trajanju od 60 dana.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.