Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrdio Alen Šeranić

Ublažavaju se mjere u RS-u, ugostiteljski objekti mogu raditi normalno

kafic-kafana-banja-luka-korona

Što se tiče vakcina, Šeranić je istakao da trenutno ima dovoljno vakcina, ali su očekivanja da će vakcinacija protiv virusa korona u narednom periodu biti sezonska, kao i protiv gripa

Vlada Republike Srpske je danas donijela novu uredbu kojoj je na snazi obavezno nošenje maski samo u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, rekao je na konferenciji za novinare Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Dodao je da više nema obaveza nošenja maske u zatvorenom prostoru na području Republike Srpske.

“Takođe, ugostiteljski objekti se vraćaju u redovan režim rada i to je sada na lokalnim zajednicama da odrede koliko će raditi ugostiteljski objekti”, kazao je Šeranić.

Istakao je da je Vlada RS, između ostalih, donijela i uredbu za nabavljanje lijekova za rijetke bolesti.

“Ovo je veliki iskorak i po usvajanju ovih zakona moćićemo da organizujemo sam sistem nabavljanja ovih lijekova”, kazao je Šeranić.

Naveo je da se i HPV vakcinacija uvodi kao preporučena vakcina.

“Ovo je u sklopu izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti”, rekao je Šeranić.

Jela Aćimović, pomoćnica direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo RS, rekla je da je zadovoljna da nakon dvije godine ukidaju mjere i da skidamo maske.

“Preporuka Instituta je da se stave maske, ali one više nisu obaveza. Situacija je u ovom trenutku povoljna, ali moramo ostati u visokom stepenu pripravnosti”, naglasila je Aćimović.

Što se tiče vakcina, Šeranić je istakao da trenutno ima dovoljno vakcina, ali su očekivanja da će vakcinacija protiv virusa korona u narednom periodu biti sezonska, kao i protiv gripa.

“Na bazi ovoga ćemo odlučiti kako ćemo u budućnosti nabavljati vakcine. Ostavićemo preporuku za vakcinisanje kao i ranije, i sačekati odluke da vidimo kako će se isto odvijati u svijetu”, rekao je Šeranić.