Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ubrzati proces traganja za više od 8.000 nestalih osoba u BiH

borovac2222

Činjenica da se u Bosni i Hercegovini i dalje traga za više od 8.000 nestalih osoba ponajbolje oslikava ozbiljnost tog problema, a time i obavezu i vlasti i društva u cjelini da se maksimalno preda rješavanju pitanja nestalih naglasila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac tokom susreta sa predstavnicimaa Regionalne koordinacije udruženja nestalih s područja bivše Jugoslavije.

Radi se o koordinaciji koje okuplja šest saveza i 12 udruženja sa prostora bivše Jugoslavije. Na sastanku je zaključeno kako je neophodno učiniti maksimalne napore s ciljem ubrzanja procesa traganja za nestalim osobama u Bosni i Hercegovini.

Semina Alekić, Seida Karabašić i Smilja Mitrović su u ime Koodinacije istaknule kako je o traganju za nestalima, a pogotovo inteziviranju aktivnosti na tom planu, nemoguće govriti bez rješavanja problema u djelovanju Instituta za nestale osobe BiH, pune provedbe Zakona o nestalim osobama BiH, aktivnijeg angažmana Tužilaštva BiH naročito na planu odobravanja naloga za provjeru 400 potencijalnih lokacija grobnica.

Ministrica Borovac je navela kako su rezultati dosadašnjeg rada u pogledu traganja za nestalim osobama u BiH očigledni i da se ogledaju u gotovo 18.000 identificiranih nestalih osoba.

Zaključeno je kako su udruženja porodica nestalih osoba od krucijalnog značaja za ovaj proces i svojevrsna spona između vlasti i porodica. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je prepoznalo taj značaj te su prvi put ove godine u državnom budžetu osigurana sredstva za pomoć u radu ovih nevladinih organizacija.