Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDP: Nastavit ćemo borbu protiv gašenja Opće bolnice u Sarajevu

Opca bolnica Abdulah Nakas

Socijaldemokratska partija BiH svim zakonskim sredstvima nastavit će borbu protiv gašenja Opće bolnice Dr. Abdulah Nakaš, jer njenim zatvaranjem SDA i njeni politički sateliti direktno rade protiv interesa građana, prvenstveno Sarajeva, ali i ostalih građana BiH, kaže se u saopćenju SDP BiH.

– SDA demonstrira silu i koristi bogato iskustvo „dobrovoljnog preseljenja“. Naime, iako ne
postoji nijedna formalna odluka o ukidanju Opće bolnice u Sarajevu njeno gašenje započelo je kroz prisiljavanje ljekara i drugih zaposlenika da dobrovoljno podnose “molbe” za prelazak na Univerzitetsko-klinički centar u Sarajevu.

Ovakav potez vladajućih struktura je bez presedana, jer se nigdje u svijetu nije dogodilo da se bolnički prostori pretvaraju u kancelarije državne administracije. Na taj način SDA pokazuje kako im ništa nije sveto, pa ni Opća bolnica kao sinonim otpora i prkosa, koju vijekovima nisu uspjele uništiti okupacije, svjetski ratovi, agresija na BiH i više od 600 granata koje su pale na njenu zgradu.

SDA, porodica njihovog predsjednika i njihovi politički saveznici, sada je žele ugasiti iako se radi o jednoj od najboljih zdravstvenih ustanova u BiH u čiji su objekat i opremu, nakon rata, uložene desetine miliona konvertibilnih maraka i koja je radeći cijeli rat prkosila želji agresora da unište život u Sarajevu. Sve je to za SDA nebitno u odnosu na potrebu zadovoljavanja ličnih ambicija supruge Bakira Izetbegovića.

U želji da se što prije dočepa MMF-og novca, pristajući na sve uslove, vlast je famoznom Reformskom agendom međunarodnim finansijskim institucijama obećala smanjiti izdvajanja iz BDP-a za zdravstveni sistem, što predstavlja još jedan udar na kvalitet života građana u FBiH. Kao što ovih dana svjedočimo, prva žrtva tih obećanja je sarajevska Opća bolnica.

Širom FBiH postoje zdravstvene ustanove kojima je racionalizacija i pomoć u poslovanju puno neophodnija. Nije sporno da do racionalizacije u zdravstvu Federacije BiH treba doći, ali žrtva te racionalizacije nikako ne smije biti Opća bolnica u Sarajevu i hiljade njenih pacijenata.

Kako bi se prekinule špekulacije o navodnom materijalnom interesu SDP-a, pozivamo Vladu FBiH da što prije iseli iz našeg prostora. Ne sumnjamo da u Sarajevu postoje mnogi objekti koji mogu odgovoriti potrebama federalne Vlade, a da to nisu ni zgrada SDP-a, ni zgrada Opće bolnice, stoji u saopćenju ove stranke.