UKA: Poništiti sve svjetske rekorde zbog doping skandala

doping

Svi svjetski rekordi u atletskim disciplinama trebali bi biti poništeni zbog sve većeg broja doping skandala koji posljednjih mjeseci potresaju ovaj sport, poručeno je danas iz Atletske asocijacije Velike Britanije (UKA).

Pored poništenja dosadašnjih rekorda, atletski čelnici u Britaniji smatraju da je neophodno uvesti i doživotnu zabranu za one takmičare kod kojih je potvrđen pozitivan test na doping čime bi se poništilo dosadašnje pravilo o zabrani bavljenja sportom četiri godine.

Na taj način, kako kažu u UKA-u, otpočelo bi “novo i čisto takmičenje”.

“Integritet atletike osporen je kao nikada ranije tokom 2015. godine. Čiste atlete i sportski fanovi iznevjereni su. Povjerenje koje su ljudi imali u atletiku izgubljeno je”, kazao je predsjednik UKA Ed Warner dodajući kako je u atletici neophodna “veća transparentnost, oštrije kazne i dugotrajnije sportske zabrane.”

UKA je u skladu sa prijedlozima o poništenju svih dosadašnjih svjetskih rekorda u atletici objavila “Manifest za čiste atlete” koji sadrži 14 preporuka u cilju vraćanja kredibiliteta “kraljici svih sportova”, kako nazivaju atletiku.

Neke od njih su preporuke formiranja javnog spiska svih doping testova, preporuke poništenja rezultata dopingovanim sportistima, osam godina suspenzije za sportiste koji su pozitivni na doping kako bi propustili dva ciklusa Olimpijskih igara kao i doživotna suspenzija.