Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Učenici iz BiH napravili samoobnavljajući beton

Nedim Koricic i Adnan Alijagic

Nedim Koričić i Adnan Alijagić, učenici trećeg razreda “Una Sana koledža” iz Bihaća, ostvarili su izuzetan uspjeh na “Golden climate”, internacionalnoj naučnoj olimpijadi za srednjoškolce, koja je održana u Najrobiju.

Oni su za svoj naučni rad osvojili drugo mjesto i srebrnu medalju.

Mladi Bišćani su se predstavili projektom “Samoobnavljajući beton”, a njihov rad je bio veoma zapažen u konkurenciji 164 projekta iz ukupno 31 države svijeta.

Zanimljivo je kako su Koričić i Alijagić drugo mjesto i srebrnu medalju za svoj inovativni rad nedavno osvojili i na osmoj “Bosepo olimpijadi”, koja je održana u Sarajevu, gdje su naučne projekte predstavili učenici srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine, pišu Nezavisne novine.

Inače, projekat “Samoobnavljajući beton” baziran je na uzgoju i razvoju bakterije bacillus pasteuri, koja živi u močvarnim područjima, a hemijskim putem stvara kalcit, odnosno neku vrstu prirodnog cementa.

Koričić i Alijagić kažu kako su ovu bakteriju pronašli i izolovali iz mulja kanalizacionog sistema u Bihaću, a njen uzgoj je trajao mjesec dana. “Suština projekta je da se u beton ubaci bakterija, kao i hemikalije kojima se ona hrani.

U dodiru s vodom bakterija se aktivira i počinje stvarati kalcit, koji potom popunjava pukotine u betonu koje nastaju erozijom ili djelovanjem vremenskih uslova.

Na taj način se samoobnavljajućim putem produžuje dugotrajnost i čvrstina betona”, objašnjavaju mladi inovatori. Ističu kako se prednosti njihovog projekta ogledaju u ekonomičnosti, isplativosti i povećanju bezbjednosti po život ljudi, a već su sa zainteresovanim donatorima potpisali ugovore o daljem razvoju njihovog pronalaska.