Učenik u Tuzli napisao i komponovao muziku za pjesmu “Kapija” (FOTO)

BiH

bakir samardzic pjesma (3)

Bakir Samardžić, učenik prvog razreda Srednje muzičke škole u Tuzli, napisao je pjesmu, a nedavno je komponovao i muziku za kompoziciju ˝Kapija˝, koja je nastala u znak sjećanja na ubijenu tuzlansku mladost 25. maja 1995. godine. Ovo je jedno od rijetkih muzičkih djela posvećenih stradanju u centru Tuzle.

Bakir je rođen pet godina poslije masakra na Kapiji, u kojem je granatom ispaljenom sa planine Ozren, sa položaja Vojske Republike Srpske pod komandom Novaka Đukića, ubijena 71, a ranjeno preko 240 mladića i djevojaka. Prosječna dob stradalih je 24 godine.

bakir samardzic pjesma (1)

˝O tom događaju najviše su mi pričali roditelji. Prva saznanja nosim iz kuće, baš zbog toga što je i moja rodica ranjena tog dana, ali srećom po nju, sve je uredu prošlo. Iz generacije u generaciju u našoj se porodici priča o tom događaju, tako da smo svi upoznati˝, ispričao je Bakir u razgovoru za Anadolu Agency.

Ovaj svestrani srednjoškolac prvobitno je napisao riječi pjesme i prijavio se na konkurs ˝Uvedimo Kapiju u škole-Kapija u srcu djece˝. Na podstrek profesorice bosanskog jezika, Jasminke Hadžić, naknadno je napisao i melodiju koja prati sadržaj poezije.

bakir samardzic pjesma (2)

Shvatajući ozbiljnost i osjetljivost događaja, Bakir se, kaže, maksimalno trudio da kako riječju, tako i melodijom, dočara složenost emocija u vezi sa masakrom, te da zvukom ˝opiše˝ svu strahotu ove tragedije.

˝Naziv ove kompozicije je ´Kapija´, baš zbog konkursa na koji sam se prijavio. U ovoj kompoziciji koristio sam disonantne akorde, koji u sebi sadrže dozu nervoze i traže neko razrješenje u bolje i nježnije. Kroz cijelu kompoziciju prostiru se ti akordi, pogotovo na dijelu kada padne granata. To sam dočarao jednim velikim pokretom mijeha, da bih naglasio svu tu bol, i koristio sam jedan akord koji uopće ne zvuči lijepo, baš da se dočara taj momenat˝, pojašnjava ovaj srednjoškolac, kojem predviđaju svijetlu muzičku karijeru.

bakir samardzic pjesma (4)

Inače, unazad tri godine, tuzlansko Udruženje ˝25. maj 1995˝ u saradnji sa osnovnim i srednjim školama, organizira takmičenje za najbolje literarne i likovne radove.

˝Imali smo jako puno kvalitetnih i nagrađenih radova. Dolazili smo u situaciju, mada je planirano da nagradimo troje djece iz tri oblasti, poezije, proze i likovne umjetnosti, da nas nastavnici zamole da obezbijedimo nagrade za još dodatnih devet učenika, jer to su tako dobri radovi, da kada ih pročitate ili vidite nacrtane, ne možete da vjerujete da je to radilo dijete iz osnovne ili srednje škole˝, izjavio je Edin Hurić, predsjednik Udruženje ˝25. maj 1995˝, dodajući da tako skoro niko ne bi mogao ni pretpostaviti da je kompoziciju ˝Kapija˝ komponovao 16-godišnjak.