Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Više od 1.400 policajaca započelo evakuaciju izbjegličkog kampa u Idomeniju

BiH

20160525_2_16889472_10393871_Web

Iz najvećeg neformalnog izbjegličkog kampa u grčkom mjestu Idomeni, na granici sa Makedonijom, u utorak je evakuisano oko 2.000 izbjeglica, javlja Anadolu Agency (AA).

Izbjeglice, uglavnom iz Sirije, Afganistana i Iraka, u 37 autobusa prebačeni su iz Idomenija u nove izbjegličke kampove na sjeveru Grčke. Evakuacija je nastavljena i danas.

Grčke vlasti su od juče ujutro blokirale pristup području kampa. Ni novinarskim ekipama nije dozvoljen pristup kampu. U evakuaciji, koja će trajati i u narednim danima, učestvuje oko 1.400 policajaca.

20160525_2_16889472_10393873_Web

Glasnogovornik grčke vlade za izbjegličku krizu Giorgos Kyritsis izjavio je ranije da policija neće koristiti silu.

U izbjegličkom kampu u Idomeniju, koji je nastao kod nezvaničnog pješačkog graničnog prijelaza za izbjeglice i migrante koji su krenuli prema zapadu Evrope, procjenjuje se da trenutno boravi oko 8.400 ljudi. Među njima se nalaze stotine djece uglavnom iz Sirije, Afganistana i Iraka.

U trenutku kada je Makedonija zatvorila južnu granicu s Grčkom, u kampu je boravilo više od 14.000 ljudi, ali taj broj se smanjivao kada su shvatili da je granica zatvorena, a neki su postepeno premještani u novoizgrađene kampove.

Slike užasa iz kampa u Idomeniju

Otkad su balkanske i druge evropske zemlje zatvorile granice za masovni priliv izbjeglica koje bježe iz ratom zahvaćenih zemalja i siromaštva, u Grčkoj je ostalo blokirano više od 54.000 ljudi, uglavnom iz Sirije, Iraka i Afganistana.

U martu je EU postigla dogovor sa Turskom o rješavanju izbjegličke krize. Od 20. marta, Turska je počela da prihvata nazad sirijske izbjeglice koje pokušavaju ući ilegalno u Grčku i druge zemlje EU i zauzvrat da šalje po jednog izbjeglicu iz Sirije u Evropu legalno kao dio politike “jedan za jedan”. Svako ko pokuša ilegalni ulazak u zemlje EU automatski je diskvalifikovan iz bilo koje vrste dalje aplikacije.