kukavičko ponašanje

Udruženja porodica žrtava genocida u Srebrenici osudila obustavu istrage u predmetu Kovačević

zene srebrenice protest fena

U saopćenju se navodi da je naredba o neprovođenju istrage protiv Radovana Kovačevića, savjetnika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i portparola Saveza nezavisnih socijaldemokrata, vijest koja potpisnike zatiče u trenutku dok obilaze stratišta žrtava genocida

Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, „Majke Srebrenice“, „Žene Srebrenice“, „Žene Podrinja“ iz Bratunca, Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, te Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula 1995. godine 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica uputili su zajedničko saopćenje za javnost povodom vijesti da je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv Radovana Kovačevića, osumnjičenog za krivično djelo negiranja genocida u Srebrenici.

U saopćenju se navodi da je naredba o neprovođenju istrage protiv Radovana Kovačevića, savjetnika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i portparola Saveza nezavisnih socijaldemokrata, vijest koja potpisnike zatiče u trenutku dok obilaze stratišta žrtava genocida.

– I smatramo da je nedvosmisleno jasno da je obustava istrage namjenski čekala da prođe 11. juli i da se desi onda kada javnost prestane gledati u Srebrenicu. Ovaj akt predstavlja ohrabrenje drugim negatorima genocida da nastave sa svojim javnim istupima koji će za rezultat imati raspirivanje međuetničke i međuvjerske mržnje, ugrožavanje porodica žrtava te dodatno narušavanje dostojanstva žrtava genocida. Smatramo da se istraga ne može obustavljati na osnovu izjave osumnjičenog – o tome šta je bila njegova namjera prilikom određene radnje.

Namjeru dokazuje Tužilaštvo BiH, a ona se ima utvrditi i kroz realne posljedice djela, te svijesti koju je nosilac javne funkcije imao ili morao imati o reakciji koju će njegova izjava proizvesti kod porodica žrtava i opće javnosti u Bosni i Hercegovini. Kao otežavajuću okolnost treba uzeti da je riječ o nosiocu javne funkcije – poručuju u saopćenju.

Potpisnici saopštenja poručuju da neće dozvoliti da neodgovorno i kukavičko ponašanje pojedinaca u pravosudnim institucijama ugrozi njihovu podršku radu pravosuđa BiH na utvrđivanju istine.

Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predstavljaju ključne domaće institucije koje su stajale na braniku utvrđivanja istine o genocidu u Srebrenici. Napad na njih bio bi napad na one koji su procesuirali desetine izvršitelja genocida i svrstalo bi nas uz negatore genocida koji danas žele uništiti ove i druge državne institucije. To nećete dočekati od nas, ali ono što hoćete jeste traženje odgovornosti i primjenu Krivičnog zakona BiH. S tim u vezi, tražimo jasne smjernice Tužilaštva BiH u smislu utvrđivanja ispunjenja bića krivičnog djela negiranja genocida, te jasno i nedvosmisleno uputstvo zainteresovanoj javnosti o potrebnim elementima i dokazima koje prijavitelj ovog krivično djela treba da dostavi kako se u budućnosti ove istrage ne bi obustavljale i kako bismo pred Sud Bosne i Hercegovine izveli odgovorne za negiranje genocida, poručuju potpisnici saopćenja.

Nama je jasno da Krivični zakon BiH ne štiti naše društvo od svake vrste negiranja genocida, te da svako negiranje genocida ne obuhvata sve pravne elemente koji su potrebni za utvrđivanje krivične odgovornosti, ali u ovom konkretnom slučaju – možemo nedvosmisleno zaključiti da je Kovačević negirao genocid s ciljem da on bude upravo ovo – tema vijesti, personifikacija negiranja žrtava, te da svojim djelima prkosi primjeni Krivičnog zakona, te postane junak onih koji odbacuju sudski i historijski utvrđene činjenice o genocidu nad Bošnjacima Srebrenice, navodi se u saopćenju.

Upućujemo bosanskohercegovačko pravosuđe da je Evropski sud za ljudska prava utvrdio da negiranje Holokausta ne spada u slobodu izražavanja zagarantovanu Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Isti pristup očekujemo od Tužilaštva BiH, a zatim i Suda BiH te Ustavnog suda BiH – ako se negatori genocida budu usudili žaliti na presude po ovom pitanju.

Negatori genocida narušavaju sjećanje na žrtve negiranjem genocida – oni napadaju ubijene i nestale, oni napadaju pravosuđe koje stoji iza utvrđenih činjenica. Moraju odgovarati – zaključeno je u saopćenju koje potpisuju predstavnici porodica žrtava.