Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo saobraćaja KS

Upućena inicijativa državnom ministarstvu za reguliranje kretanja električnih romobila

PXL_110722_94583841

Kako je istakao, Ministarstvo saobraćaja KS ponudilo je državnom ministarstvu stručno-tehničku podršku i stavilo na raspolaganje svoje resurse, kako bi se ovaj problem što prije riješio za područje cijele BiH

Na osnovu sve većeg broja električnih romobila u Kantonu Sarajevu i ne postojanje jasnih zakonskih okvira, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta podnio je inicijativu za reguliranje kretanja ovog prijevoznog sredstva Ministarstvu prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine.

– Državno Ministarstvo prometa i komunikacija je predlagač Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja. Smatramo da je hitno potrebno donijeti zakonske okvire koji će riješiti pitanje ovog prijevoznog sredstva. U Kantonu Sarajevo smo uradili sve što je bilo u našoj moći i u skladu sa Zakonom o uređenju saobraćaja Kantona Sarajevo – istakao je ministar Šteta.

Ministarstvo saobraćaja KS je ranije zabranio kretanja bicikala, mopeda i električnih balansirajućih skutera na jedan ili dva točka na površinama koja su predviđena za pješake.

– Apsolutno razumijemo potrebu građana za korištenjem električnih romobila, međutim hitna reakcija nadležnih je neophodna, kako bismo imali jasno definisana pravila kretanja i na taj način osigurali veću sigurnost svih učesnika u saobraćaju – dodao je ministar Šteta.

Kako je istakao, Ministarstvo saobraćaja KS ponudilo je državnom ministarstvu stručno-tehničku podršku i stavilo na raspolaganje svoje resurse, kako bi se ovaj problem što prije riješio za područje cijele Bosne i Hercegovine, a samim tim i u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.