Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iznad Višegrada podignut krst ruskim dobrovoljcima, žrtve ogorčene

BiH

krst
Foto: Nezavisne.com

U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS-a, Boračke organizacije RS i Opštine Višegrad na uzvišenju Stari grad u Višegradu u 10 sati otkriven je ruski krst.

Krst, visok pet i po metara i težak 400 kilograma, doniralo je Udruženje veterana “12 april” iz Kosovske Mitrovice, a blagoslov su dali sveštenici crkvene opštine Višegrad.

Spomen-ploča ruskim borcima postavljena je na Megdanu u Višegradu, na kojoj je uklesano 37 imena ruskih dobrovoljaca koji su ratovali na srpskoj strani tokom rata.

Prema podacima Vlade RS-a u redovima VRS od 1992. – 1995. godine ratovalo je oko 700 ruskih državljana, a od 37 poginulih njih sedam je život izgubilo na području Višegrada.

 

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa oštro osuđuju današnje podizanje spomen-obilježja krsta u čast ruskim vojnicima u Višegradu, smatrajući da je to još jedan u nizu pokušaja da se provociraju i namjerno vrijeđaju žrtve, te negira uloga ruskih vojnika u ratnim zločinima počinjenim u Višegradu koji su bili dobrovoljci u redovima Vojske RS.

-Svi oni koji su zajedno sa VRS bili na istoj strani nose etiketu počinioca genocida u Bosni i Hercegovini – navode ova udruženja u saopćenju za javnost.

Ocjenjuju da je ova ceremonija nagradila zločin i dobrovoljce koji su ubijali nevine žrtve u Višegradu i poslala jasnu poruku da je suživot nemoguć.

-Isto tako je pokazala mračnu dvoličnost RS-a, dok nevine žrtve u Prijedoru ne mogu da dobiju spomen-obilježje za 102 ubijene djece, a da ne spominjemo sve druge žrtve, ruskim dobrovoljcima se podiže spomen-obilježje. RS i Rusija i dalje dokazuju da im mir i stabilnost u BiH nije cilj, te da će i dalje provoditi destruktivne poteze kako bi što više vrijeđali nevine žrtve – kaže se u saopćenju udruženja.

Smatraju da predstavnici BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda trebaju što prije pokrenuti inicijativu da se spomen-obilježje krsta u Višegradu ukloni, u suprotnom će dozvoliti da “jedan entitet i strana država, diktiraju gdje i kako će se obilježavati mjesta stradanja, odnosno kako će zločin i zločince pretvoriti u heroje”.