Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje građana “Kreka” protiv rušenja zgrade DTV Partizan

Kreka_udruzenje_protest

Udruženje građana “Kreka” iz Tuzle, koje djeluje već skoro 40 godina, protivi se izmjeni regulacionog plana naselja Kreka, navodeći da će to omogućiti rušenje značajnih objekata nulte vrijednosti izgrađenih u vrijeme Austro-ugarske monarhije.

– Zaprepašteni smo i ogorčeni namjerom Vijeća i Uprave Grada Tuzla da promijene regulacioni plan i u tom kontekstu poruše objekte Gornja i Donja kolona, te zgradu DTV “Partizan”, koja je 1995. godine izuzeta za potrebe skladištenja humanitarne pomoći i izbjegličke općine. Općina je bila obavezna da zgradu dovede u prvobitno stanje i vrati zakonskim korisnicima, što nikada nije urađeno – izjavio je za Fenu predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana “Kreka” Derviš Čičko.

Podsjeća da je u ljeto 2015. godine bivši saziv Općinskog vijeća jednoglasno prihvatio inicijativu UG “Kreka” da zgrada DTV “Partizan” bude renovirana i vraćena stanovnicima Kreke na raspolaganje.

Ali, od inicijative se nije daleko odmaklo. U budžetu Tuzle za ovu godinu nisu predviđena sredstva za adaptaciju spomenutog objekta.

– U Kreki nema objekata za društvene aktivnosti, ne postoji ambulanta, nema mnogih sadržaja koji su od životne važnosti za građane ovog dijela grada. Sam koncept višegodišnje lokalne politike masovnog rušenja raritetno-historijskih objekata u Tuzli  svakako da ne može biti u interesu njenih građana. Posebno kada se radi o očuvanju arhitektonskog naslijeđa iz ere intenzivne industrijalizacije Tuzle u periodu od 1878. do 1914. godine – navodi Čičko.

On se, uime članova UG “Kreka”, nada da će gradski vijećnici imati sluha za potrebe građana ovog dijela Tuzle, posebno sa stanovišta očuvanja objekata koji predstavljaju kulturno-istorijsku baštinu, te da neće biti donesena odluka koja će u skorijoj budućnosti omogućiti rušenje dijela naselja Kreka.