7052. djece dobilo stipendiju

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ ove godine obilježava četvrt vijeka “trijumfa filantropije”

jovan divjak

Divjak je kazao kako je siguran da će zahvaljujući ljubavi i posvećenosti obilježiti i 30 godina postojanja Udruženja

Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ ove godine obilježava četvrt vijeka ‘trijumfa filantropije’, 25 godina uspješnog nastojanja da mladima pomogne u obrazovanju i sticanju znanja, ali i mnogo više od toga.

Prvi čovjek Udruženja, izvršni direktor Jovan Divjak, u razgovoru za Fenu kaže kako je njemu važnije od cifara to da su djeca iz Bosne i Hercegovine, djeca žrtava rata, invalidna, talentirana, djeca s posebnim potrebama, romska djeca, imala otvorenu kuću koju su 2003. godine djeca nazvali ‘kuća ljubavi’.

Napominje da je jedna od aktivnosti Udruženja i stipendiranje učenika i studenata, te da je njih 7.052 dobilo stipendiju, u vrijednosti oko tri i po miliona eura.

– Ovo je prostor gdje su djeca koja su htjela mogla da nađu ono što nemaju u svojoj porodici, što nemaju u školama. Drugi dio koji je također značajan su psiho-socijalne radionice za majke, za djecu koji su u PTSP-u – priča Divjak.

Ističe kako podaci da je 4.300 djece i mladih bilo na ljetovanju u 18 država Evrope, da su bili u Kanadi, u Urugvaju, pokazuju da je Udruženje imalo podršku, ne u dovoljnoj mjeri, ali podršku i javnih preduzeća kao što je JP BH Pošta, koji su omogućili da ta djeca u jednom momentu osjete da su dio društva i da im se omogući da se školuju.

Kaže da prije 25 godina, kada je Udruženje počelo s radom, nije očekivao da će ono postati ono što je sada.

– To je bio pomalo otpor, kao što govorimo o duhovnom otporu. Duhovni otpor je sačuvao i odbranio Sarajevo. A taj otpor je bio i naš, iz inata onima koji ne shvataju život, koji ne poštuju život drugačijeg, koji ne poštuju ljubav prema životu, da kažemo eto mi hoćemo, borit ćemo se da ti mladi imaju perspektivu – naglašava Divjak.

Govoreći o planovima Udruženja za naredni period, napomenuo je da su već sada ‘u mukama’ u vezi kalendara koji treba da bude urađen za 2020. godinu, čijom prodajom se već godinama osigurava jedan broj stipendija.

– U ovo vrijeme smo nekad već imali gotove skice. To je jedno. Zatim, treba dovršiti aktivnosti u vezi sa psiho-socijalnim programom u ovoj godini. Također, u toku su aktivnosti u boračkoj zadruzi Malinjak. Tu su i aktivnosti na pripremi ljetovanja, putovanja, radionice koje imamo i sa ženama i s djecom. To je rad u kontinuitetu koji traži mnogo ljubavi – istaknuo je Divjak.

Naveo je i to da je za njega veoma značajna i razmjena mladih iz BiH i drugih zemalja, posebno napomenuvši saradnja s Italijom.

Divjak je na kraju razgovora za Fenu kazao kako je siguran da će zahvaljujući ljubavi i posvećenosti obilježiti i 30 godina postojanja Udruženja.

Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” je nedavno, prigodnim programom, obilježilo 25. godišnjicu uspješnog djelovanja, a predstavljena je i poštanka marka “25 godina Udruženja Obrazovanje gradi Bosnu i Herecegovinu”.