Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje poslodavaca FBiH poručuje borcima: Blokirajte institucije, a ne saobraćajnice

vogoscanska_petlja_blokada_22

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) poziva borce i radnike da probleme i zahtjeve koje imaju, rješavaju sa i u institucijama sistema koje su im, kako navodi, uzrokovale probleme zbog kojih je njihov status neriješen.

S tim u vezi, iz Udruženja poslodavaca FBiH u saopćenju za javnost pozivaju borce i radnike da “svoje opravdane proteste organiziraju na način da blokiraju rad institucija koje su im onemogućile ostvarivanje njihovih zakonima zagarantiranih prava”.

– Udruženje poslodavaca FBiH apeluje na nezadovoljne borce da ne blokiraju saobraćajnice, jer na taj način otežavaju neometano odvijanje radnih procesa u kompanijama u kojima su zaposleni članovi njihovih porodica, prijatelji i kolege, čija prava poštivaju njihovi poslodavci – kaže se u saopćenju Udruženja poslodavaca FBiH.

Pozivajući na, kako dodaju, radničku i kolegijalnu solidarnost, Udruženje ukazuje na štete koje zbog blokada saobraćajnica trpe uposlenici kompanija, a koje će se u konačnici mogu odraziti na ispunjavanje preuzetih obaveza prema klijentima i dobavljačima, što opet ima direktan uticaj na očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta.

-Udruženje poslodavaca FBiH u cijelosti podržava opravdane zahtjeve obespravljenih boraca i radnika i podržava konačno rješavanje njihovog statusa, ali naglašavaju da blokada saobraćajnica neće doprinijeti rješavanju tih problema. Naprotiv, blokadom saobraćajnica najčešće se ometa rad i nanosi šteta kompanijama koje uredno izmiruju svoje obaveze prema uposlenicima i državi, budžetima iz kojih se jedino mogu osigurati sredstva za izmirenje obaveza prema nezadovoljnim borcima i radnicima – navodi se u saopćenju Udruženja poslodavaca FBiH.