Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saopćenje

Udruženje poslodavaca FBiH: Poziv članicama da doniraju sredstva za nabavku vakcina protiv COVID-19

Pojasnili su da bi nabavka vakcina išla isključivo preko distributera koje ovlasti Vlada FBiH

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) uputilo je pismo za više od 22.000 članica u kojem ih poziva da iskažu interes za doniranje sredstava za nabavku vakcina protiv COVID-19 za svoje radnike i stanovništvo lokalnih zajednica u kojima djeluju, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nekoliko članica UPFBiH se već obratilo udruženju sa inicijativom da doniraju sredstva za nabavku vakcina, s tim da bi dio vakcina bio iskorišten za vakcinaciju njihovih uposlenika, a drugi, veći dio, za vakcinisanje stanovništva u lokalnoj zajednici u kojoj djeluju”, saopšteno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Navode da su kontaktirali kabinet premijera FBiH, Ministarstvo zdravstva FBiH, te Federalni zavod za javno zdravstvo, kako bi se ova aktivnost koordinirala sa nadležnim federalnim i kantonalnim institucijama.

“Od stane nadležnih je odgovoreno da je inicijativa zanimljiva, a da je za njenu realizaciju neophodno da raspolažu informacijom o kompanijama koje su spremne uključiti se u ovu akciju i količini vakcina koja bi po osnovu ove aktivnosti trebala biti nabavljena”, navodi se u saopštenju.

Pojasnili su da bi nabavka vakcina išla isključivo preko distributera koje ovlasti Vlada FBiH. Posao skladištenja vakcina i raspored vakcinisanja bi se provodio preko nadležnih zavoda za javno zdravstvo.

Iz UPFBiH su pozvali sve zainteresirane kompanije da iskažu interes za doniranje sredstava za nabavku vakcina za radnike kompanija i stanovništvo lokalne zajednice u kojima članice posluju, a prijavu mogu obaviti putem e-maila Udruženja poslodavaca FBiH: info@upfbih.ba, Facebook stranice Udruženja poslodavaca FBiH, Instagram profila UPFBiH @poslodavcifbih, Twiteer profila @Poslodavci.

Dodaje se da ukoliko bude iskazan značajniji interes kompanija, onda bi se sa nadležnim institucijama FBiH i kantona krenulo u realizaciju ove aktivnosti.