Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ugašen požar kod Živinica, gorjela šuma i kod Ključa

kljuc pozr

Na području Tuzlanskog kanton vatrogasci su proteklog dana imali nekoliko intervencija na gašenju požara, a uglavom je gorjelo nisko rastinje.

U općini Živinice, Vatrogasna jedinica je ugasila šumski požar u rejonu Brnjice, dok su u općini Doboj-Istok vatrogasci ugasili požar niskog rastinja u Maloj Brijesnici.

U Gradu Tuzla, VJ-a je imala intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na području Soline.

Kad je riječ o Zeničko-dobojskom kantonu, u gradu Zenica su vatrogasci intervenisali na gašenju šumskog požara u naselju Gornja Zenica, zatim su ugasili požare trave i niskog rastinja u naseljima Kanal i Hece te namjerno zapaljena vrata stana u naselju Blatuša.

U općini Visoko vatrogasci su ugasili požar deponije smeća u naselju Ravne.

U općini Bugojno, u Srednjobosanskom kantonu, vatrogasci su imali jednu intervenciju na lokalitetu Obješenica, gdje je gorjela suha trava i nisko raslinje, na površini od 0,4 ha.

Požar ugašen, a materijalna šteta je neznatna.

U općini Travnik, vatrogasci su imali jednu intervenciju na lokalitetu Šešići, gdje je gorjelo smeće i sitno raslinje. Požar ugašen.

[pull_quote_right]U Kantonu Sarajevo, Profesionalna vatrogasna jedinica je imala dvije intervencije na gašenju otpada[/pull_quote_right]

Registrirani su i požari na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, a na Prenju (ispod Cetine) i Čvrsnici (na obodima Plase) i dalje su aktivni, posebno u rejonu “Vidrinih gruda”. Postoji opasnost da se požar proširi i na širi rejon ispod Cetine.

Na području Zapadnohercegovačkog kantona, u Širokom Brijedu, Ljubuškom, Posušju i Grudama, također su gorjeli uglavnom trava i nisko rastinje.

Trenutno na području ovog kantona nema aktivnog požara otvorenog prostora.

Kad je riječ o Unsko-sanskom kantonu, u općini Bosanski Petrovac vatrogasci su imali intervenciju u mjestu Vrtoče, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom.

U općini Ključ, vatrogasci su intervenirali na lokaciji Krantić – Humić, gdje je gorjelo nisko rastinje na površini od oko 2ha, koje se proširio na šumu površine oko 1ha.

Također, požar je zahvatio i kukuruzište. Požar je gasilo osam vatrogasaca s dva vozila, 20 radnika šumarije i deset mještana.

Povrijeđenih nije bilo dok je pričinjena veća materijalna šteta.

U Kantonu Sarajevo, Profesionalna vatrogasna jedinica je imala dvije intervencije na gašenju otpada.

U Kantonu 10, u općini Drvar, došlo je do požara otvorenog prostora u mjestu Kamenice, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje.

Intervencijom JP Komunalno Drvar i djelatnika CZ-e Drvar požar je ugašen, saopćio je Operativni centra Federalna uprava civilne zaštite.