Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

naredba kriznog štaba

Ugroženo 20.000 radnih mjesta: Ugostitelji u TK izlaze na proteste, iznijeli su zahtjeve

otvoreni-kafici-tuzla02

Tuzlanski ugostitelji okupljeni kroz neformalnu grupu su upravi policije MUP-a TK predali zahtjev da u skladu sa epidemiološkim mjerama sutra u 12:00 sati održe mirne proteste ispred zgrade Vlade TK

Ugostitelji iz Tuzle sutra u 12 sati održat će mirne proteste pred zgradom Vlade TK.

Razlog za ovo okupljanje je nova Naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK koju je potpisao ministar zdravstva Božo Jurić, a kojom je ograničen rad svih ugostiteljskih objekata najduže do 20 sati.

Naredba se odnosi na sve ugostiteljske objekte bez izuzetaka (bez obzira da li se radi o zasebnom objektu ili objektu u sklopu nekog drugog javnog objekta).

Tuzlanski ugostitelji okupljeni kroz neformalnu grupu su upravi policije MUP-a TK predali zahtjev da u skladu sa epidemiološkim mjerama sutra u 12:00 sati održe mirne proteste ispred zgrade Vlade TK.

Kriznom štabu Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona od strane predstavnika ugostitelja sa područja Grada Tuzla će biti dostavljeni slijedeći zahtjevi:

1. Vraćanje radnog vremena regulisanog zakonom do 23:00 sata.

2. Ukoliko ne dođe vraćanja radnog vremena do 23:00 sata, tražimo odgovornost nadležnih donosioca osporavanih naredbi i odluka da preuzmu odgovornost za nadoknadu štete nanesenom naredbom o skraćenom radnom vremenu.

3. Sastanak sa premijerom Vlade TK, ministrom zdravstva TK i predstavnicima Kriznog štaba TK

4. Tražimo prisustvo predstavnika ugostitelja pri kreiranju i donošenja odluka i naredbi koje su vezane za ugostiteljski sektor.

Pozivamo sve građane/ke TK da nam se pridruže i pruže podršku za ostvarivanje prava ali i opstanak cjelokupnog ugostiteljskog sektora koji broji oko 20.000 uposlenih kroz javnu podršku i jasan stav da ovakve odluke ne mogu biti jednostrano donesene, bez konsultacije sa predstavnicima sektora niti potencijalnih rješenja za štetu nanesenu tim odlukama.

Vrijeme je da “vast“ i odgovorni preuzmu potpunu a ne parcijalnu odgovornost za sve one koji svoj posao rade pošteno i godinama pune budžet kojim oni upravljaju, poručuju ugostitelji.