Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upućen apel

“Pod lupom”: Neophodno je hitno formiranje Interresorne radne grupe za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH

Očekujemo da će donosioci odluka pokazati visok stepen odgovornost za neophodne izmjene Izbornog zakona BiH

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” kao koalicija organizacija civilnog društva koja se prvenstveno bavi posmatranjem izbora i zaštitom izbornog procesa, kao i davanjem preporuka za unapređenje Izbornog zakona BiH, poslala je apel na adrese oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Vijeću ministara BiH, na što hitnije formiranje i početak rada Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona BiH.

S obzirom na to da je predstojeći period relativno kratak za neophodne izmjene Izbornog zakona BiH, imajući u vidu da će se izbori održati 2022. godine, potrebno je pripremiti sve neophodne izmjene Izbornog zakona BiH koje će u prvom redu omogućiti transparentnije i poštenije Opšte izbore 2022. godine. Potrebno je do kraja ove kalendarske godine uputiti u parlamentarnu proceduru sve izmjene Izbornog zakona koje će biti usaglašene u Interresornoj radnoj grupi, čime bi započeo proces ispunjavanja jednog od 14 prioriteta koje je Evropska unija postavila kao obavezu vlastima u BiH.

Ključne izmjene, pored onih koje se tiču implementacije presuda međunarodnih i domaćih sudova u pogledu utvrđene diskriminacije, odnosno obezbjeđivanja jednakog pasivnog biračkog prava za sve građanke i građane BiH, moraju se ticati i unapređenja određenih tehničkih rješenja za provedbu izbora. U prvom redu smatramo da kroz izmjene Izbornog zakona BiH treba predvidjeti drugačiji način imenovanja biračkih odbora i zakonom onemogućiti „trgovinu“ mjestima u biračkim odborima, uvesti nove tehnologije u izborni proces (elektronska identifikacija birača, utvrđivanje rezultata), spriječiti zloupotrebu glasanja izvan BiH, omogućiti podnošenje prigovora svima u svakoj fazi izbornog procesa, pojednostaviti procedure akreditovanja posmatrača izbora, itd

Očekujemo da će donosioci odluka pokazati visok stepen odgovornost za neophodne izmjene Izbornog zakona BiH, a od političkih subjekata i organizacija civilnog društva da dostave svoje prijedloge Interresornoj radnoj grupi kako bi se na taj način došlo do najkvalitetnijih rješenja. – poručili su iz Koalicije „Pod lupom“.