Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšen Hamdija Abdić Tigar

BiH

tigar11
Hamdija Abdić Tigar FOTO rtvusk

Hamdija Abdić Tigar uhapšen je jutros u Bihaću zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića, javio je žurnal.info.

Abdić je jutros oko 11 sati uhapšen po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona. Prije hapšenja viđen je na bihaćkom korzu.

U toku su pretresi više objekata na području USK-a, a provode ih pripadnici Federalna uprave policije.

General Josip Šantić ubijen je 8. marta 1995. godine, nakon što su ga iz Hotela Sedra odveli pripadnici jedinice kojom je komandovao Hamdija Abdić.

Hamdija Abdić Tigar je bio komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH, a sada je vijećnik SDA u Gradskom vijeću Bihaća.

Sin generala Šantića: Politički vrh štiti ubice

Duje Šantić, sin nestalog generala HVO-a Vlade Šantića, izjavljivao je kako “politički vrh štiti ubice njegovog oca”.

– Moja porodica zaslužuje istinu, pravdu, smiraj i procesuiranje zločina i kaznu za počinitelja – kazao je Duje Šantić prošle godine prilikom oblježavanja 21. godišnjice nestanka njegovog oca.

General Šantić, koji je tokom rata zapovijedao jedinicama HVO-a na području Bihaća, vodi se nestalim od 8. marta 1995. godine.

Posljednji put viđen je u večernjim satima u hotelu “Sedra”, gdje je bio u društvu tadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije BiH generala Atifa Dudakovića.

Svjedoci čije su izjave citirali lokalni mediji tvrde kako su Šantića iz hotela odveli pripadnici vojne policije 502. brigade Petog korpusa i od tada mu se gubi svaki trag.

Duje Šantić izjavljivao je da on lično smatra odgovornim Atifa Dudakovića i Hamdiju Avdić Tigra, a od pravosudnih institucija BiH tražio da se končano podigne optužnica protiv odgovornih osoba.

Podsjetio je kako je istraga o nestanku generala Šantića vođena u dva navrata, i to 1995. godine te 2006. godine kada je slučaj preuzela Federalna uprava policije, nakon čega je, kako je rekao, slučaj godinama “stajao u ladici”.

– 2014. godine Federalna uprava policije završila je istragu. Ispitano je 80 svjedoka i nađeni su brojni dokazi i sada je red na tužitelju da podigne optužnicu. Sada je slučaj ponovno na Kantonalnom sudu u Bihaću, što mislim da nije u redu i trebao bi se vratiti na državni nivo – istaknuo je Šantić.

Nedavno, na svečanoj akademiji upriličenoj u čast godišnjice Petog Korpusa ARBiH raport generalu Atifu Dudakoviću predao je upravo komandant brigade Hamdija Avdić „Tigar“.