Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno za "birn"

Uhapšen i bivši komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske

New Project – 2021-12-03T125808.028

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Tužilaštva BiH, na području Bijeljine i Sokoca uhapsili su sedam osoba

Nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske Goran Sarić – koji je u dva predmeta Državnog suda pravosnažno oslobođen krivice za genocid u Srebrenici i ratne zločine u Sarajevu – uhapšen je danas u Bijeljini, zbog sumnje za učešće u ubistvu 22 civila na području ovog grada, nezvanično je potvrđeno za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Tužilaštva BiH, na području Bijeljine i Sokoca uhapsili su sedam osoba, među kojima je, kako saznaje BIRN BiH i Goran Sarić.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da ih sumnjiči za učešće u ubistvu 22 civila bošnjačke nacionalnosti na području Bijeljine, među kojima je bilo sedam maloljetnika i osam žena.

Ubijeni su, prema saopćenju Tužilaštva BiH, u mjestu Balatun kod Bijeljine.

Među osumnjičenima, koji su uhapšeni, su i osobe koje se terete da su direktno učestvovali u egzekucijama civilnih žrtava.

Sarića je Sud Bosne i Hercegovine u dva predmeta oslobodio krivice za zločine počinjene u Sarajevu 1992. i 1995. godine za genocid u Srebrenici.

On je 2018. oslobođen optužbe da je izdao upute, ali i vršio kontrolu nad zamjenikom Ljubomirom Borovčaninom – koji je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora za zločine u Srebrenici – te da je pomagao članovima udruženog zločinačkog poduhvata u izvršenju genocida u kojem je ubijeno više od 7.000 i raseljeno oko 40.000 osoba.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine je u julu 2019.godine objavila intervju sa Sarićem, u kojem je rekao da se zločin u Srebrenici ne smije negirati, ali je napomenuo da ne zna ko ga je počinio i zašto se desio jer je u to vrijeme bio na terenu na području Sarajeva.

Prije optužnice za Srebrenicu, Sariću se sudilo za zločine počinjene u Sarajevu.

Sarića je Sud BiH u novembru 2014. godine pravosnažno oslobodio krivice da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Centar, nadzirao i učestvovao u razdvajanju muškaraca koji su bili zatvoreni u Psihijatrijskoj bolnici Jagomir u Sarajevu.

“Niko nije znao šta se dešava, niti je iko imao rješenje. Bez obzira što sam bio policijski funkcioner ili rukovodilac – ili kasnije, u drugoj fazi rata, komandant – ja nisam mogao uticati ni na jednu odluku, ni na jednu bitku, ni na jedan događaj. Ti si išao stihijski, ono što ti komanduju i što se moralo raditi kad je rat. Grozno, ne dao Bog nikome”, rekao je Sarić ranije u intervjuu za BIRN BiH.

Prema informacijama BIRN-a BiH, uhapšeni se sumnjiče za 22 člana porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, među kojima i sedmero djece, koji su odvedeni iz svojih kuća u bijeljinskom naselju Bukreš, gdje su stanovali i ubijeni u zoru 25. septembra 1992. godine u selu Balatun na obali Drine na području Bijeljine.

Na groblju u Sremskoj Mitrovici 2002. godine pronađeni su posmrtni ostaci 13 tijela, ukopani pod oznakama NN. Do 2011. pronađeno je i sahranjeno 18 stradalih, a četvero se još uvijek vode kao nestali. Prema saznanjima nadležnih službi taj zločin počinili su pripadnici specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske, poznate pod imenom „Pahuljice“.