Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

austrija

Dan nakon što je Kurz objavio odlazak iz politike, Nehammer objavio kandidaturu za kancelara

nehamer

Schallenberg je preuzeo poziciju kancelara u oktobru nakon što je njegov prethodnik, Sebastian Kurz, podnio ostavku zbog navoda o korupciji

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer objavio je u petak da će biti vršilac dužnosti čelnika vladajuće konzervativne Narodne stranke (OVP) i da će nastojati da postane novi austrijski kancelar.

Aktuelni kancelar Alexander Schallenberg izjavio je u četvrtak da će odstupiti s pozicije kako bi nekome iz stranke otvorio put da postane i kancelar i čelnik austrijske Narodne stranke, koja je osvojila najviše glasova na austrijskim parlamentarnim izborima 2019. godine.

Schallenberg je preuzeo poziciju kancelara u oktobru nakon što je njegov prethodnik, Sebastian Kurz, podnio ostavku zbog navoda o korupciji.

Nehammeru je potrebna podrška manjih koalicijskih partnera njegove stranke, Zelenih, i odobrenje austrijskog predsjednika, koje se smatra formalnošću.

Njegova pozicija trajnog čelnika Narodne stranke zahtijevala bi zvaničnu potvrdu, prenosi AP. Podsjećamo, jučer je Sebastian Kurz potvrdio da se potpuno povlači iz političkog života, a time i sa čela Narodne stranke.