Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšen osumnjičeni za ratne zločine u Sanskom Mostu

sipa3444

Pripadnici SIPA i Granične policije, identificirali su i lišili slobode još jednog osumnjičenog, u okviru aktivnosti i hapšenja osumnjičenih za ratne zločine na području Sanskog Mosta 1992. godine.

Nakon jučerašnje akcije i hapšenja šestorice osumnjičenih na području Gradiške i Laktaša, jedna osoba bila je nedostupna jer je napustila mjesto boravka.

U naknadnim aktivnostima slobode je lišen osumnjičeni Ranko Došenović, sin Miloša, rođen 1958. godine u Sanskom Mostu, nastanjen u Prijedoru.

Tokom dana, bit će sproveden postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Osobe lišene slobode su pod istragom i osumnjičene su da su u svojstvu pripadnika milicije i VRS, na području Sanskog Mosta, u ljeto 1992. godine, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija te počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Navedeni osumnjičeni terete se za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i nanošenje teških fizičkih i psihičkih ozlijeda, žrtvama bošnjačke nacionalnosti, na području Sanskog Mosta u ljeto 1992. godine.