Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšen zbog genocida: Milan Bogdanović radio kao nastavnik u srednjoj školi (FOTO)

BiH

Uhapšeni Milan Bogdanović radio kao nastavnik u srednjoj školi (1)
Vladimir Bogdanović

Milan Bogdanović, koji je jutros uhapšen po nalogu tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine  zbog sumnje da je počinio zločin protiv čovječnosti u Srebrenici 1995. godine, do prije četiri mjeseca je radio kao nastavnih fizičkog vaspitanja u Srednjoškolskom centru u tom gradu.

Šezdesetjednogodišnji Bogdanović je uhapšen u porodičnoj kući, jer je osumnjičen da je kao komandant policijskih snaga, na dužnosti komandira PS Skelani i komandira 6. čete Posebnih jedinica policije (PJP), postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije te počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, nakon pada Zaštićene zone Srebrenica u julu 1995. godine.

Tri službenika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su privela Bogdanovića dok se spremao za nabavku kućnih namirnica. Njegov brat Vladimir bio je u kući kada su uposlenici SIPA-e uhapsili osumnjičenog Bogdanovića. On je pozvao brata i rekao mu da pričuva kuću i da će se brzo vratiti.

“Nešto je viknuo, sad da li je on zvao ili ne. Kazao sam ‘evo sad ću ja’, ugasio radio i sišao, kad vidim da on razgovara sa njima. On kaže ‘evo sad ću ja se spremiti'”, rekao je Vladimir Bogdanović.

Prema njegovim riječima, službenici su nagovjestili da će ga vratiti kada završe razgovor sa njim.

“Kažu da ide samo sudiji i da odgovaraš na neka pitanja, a ako hoćeš možeš i da ćutiš i mi ćemo te vratiti, jer sudija je rekao da ga neće zadržavati, samo izjave, i da će dovesti, da će ga vratiti, a sad ne znam da li će to biti ili neće, nemam pojma”, rekao je Vladimir.

On je u razgovoru potvrdio da je odmah nakon završetka rata Milan već privođen od strane SFOR-a.

Osumnjičeni za ratne zločine Milan je nakon rata ostao da živi u Srebrenici i nakon gubitka supruge, u kući boravio sa bratom Vladimirom i sinom koji se u trenutku očevog hapšenja zatekao u Beogradu, gdje studira.

Stanovnici Srebrenice su bili iznenađeni hapšenjem Bogdanovića, koji je do prije četiri mjeseca radio u Srednjoškolskom centru u Srebrenici kao nastavnik fizičkog vaspitanja.