Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žene Srebrenice na grobnici u Kozluku: Ovo je mjesto gdje čovjek zanijemi (FOTO)

BiH

Masovna grobnica u Kozluku (6)

Članice Udruženja “Žene Srebrenice” prisustvovale su današnjoj ekshumaciji posmrtnih ostataka iz masovne grobnice u Kozluku kod Zvornika. Grobnica koja je bila sakrivena ispod deponije smeća nalazi se na mjestu egzekucije 1.000 muškaraca i dječaka, koji su strijeljani u julu 1995. godine.

Iz Instituta za nestale BiH potvrdili su da je riječ o primarnoj grobnici koja je uznemiravana, odakle je dio tijela prevožen na druga mjesta.

Na ovom je području Haški tribunal 1999. godine vršio ekshumacije i tada je pronađeno 40 posmrtnih ostataka.

U vezi sa ubistvima na ovom lokalitetu nedavno je uhapšen Srećko Aćimović, nekadašnji komandant Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske RS (VRS).

Prethodnih 12 dana vršeno je čišćenje deponije i uklanjanje smeća, kao i otkopavanje grobnice. Prvih dana rada, istražitelji, koji rade u teškim vremenskim uslovima zbog hladnoće, pronašli su nekoliko posmrtnih ostataka. Do danas ih je evidentirano 30.

Preživjele žrtve prilikom obilaska masovne grobnice u Kozluku istaknule su koliko im je teško doći na ovakvo mjesto. Međutim, zbog očekivanja da će u grobnici pronaći nekog svog, kazali su da ne odustaju od dolazaka.

“Sramno je i žalosno da se kriju satelitski snimci grobnica. Ovo je stravično mjesto, na kojem čovjek zanijemi. Imala sam jednog jedinog brata. Naša majka je umrla, a da nije dočekala da ga nađemo i ukopamo. Nadam se da se on nalazi u ovoj masovnoj grobnici”, izjavila je plačući Nura Begović iz Udruženja “Žene Srebrenice”.

Njena kolegica Hajra Ćatić kazala je da gubi nadu da će ikada pronaći posmrtne ostatke svog sina.

“Strah me da neću nikada naći njegove kosti. Svjedoci su ga vidjeli ranjenog u Bočkinom potoku i živim za dan kada ću ga ukopati, ali kako vrijeme prolazi, sve je manje nade da će se to dogoditi. Inače, moj je muž ovdje ubijen, a pronađen je u Čančarima i ukopan 2008. godine”, kazala je Ćatić.

Murat Hurtić, ekspert za traženje nestalih, ponovio je da su na ovom mjestu pronađeni povezi za ruke, čahure i sat koji je pripadao jednoj od ubijenih žrtava.

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine potvrdio je za AA da je rad na ovoj masovnoj grobnici kompleksan i da će se nastaviti u narednom periodu.