Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krivotvorenje diploma

Uhapšeni u akciji “Index” pušteni na slobodu: Umjesto pritvora, mjere zabrane

hapsenje internacionalni univerzitet gorazde
Foto: Tužilaštvo BIH

Navedene osobe su osumnjičene za počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom pranje novca, te krivična djela posebni slučajevi krivotvorenja isprave, ovjeravanje neistinitog sadržaja i prevara

Sud Bosne i Hercegovine je u predmetu Edina Brutus i dr. prihvatio prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine i donio rješenje kojim su prema osumnjičenom Melvedinu Jašareviću izrečene mjere zabrane.

Te mjere obuhvataju zabranu putovanja, mjeru obaveznog povremenog javljanja državnom organu, te zabranu sastajanja s određenim osobama na način da se osumnjičenom zabranjuje sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa drugim osumnjičenim licima u ovom krivičnom postupku i to: Edinom Brutus, Elmom Brutus, Kajom Imširović, Damirom Žugom, Hajrizom Bećirovićem i Salvatorom Giuseppom Mariom Messinom, te približavanje njima na udaljenost ispod 50 metara, kao i sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa svjedocima Tužilaštva BiH u tom krivičnom predmetu.

Izrečene mjere zabrane će trajati dok za njima postoji potreba, a opravdanost ovih mjera zabrane će se kontrolisati svaka dva mjeseca. Osumnjičeni se posebno upozorava da mu se može odrediti mjera pritvora ukoliko ne budu postupao u skladu sa mjerama izrečenim tim rješenjem. Žalba na to rješenje ne odlaže njegovo izvršenje.

-U istom predmetu Sud je otpremio rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva za određivanje mjere pritvora, te se osumnjičeni Edina Brutus, Elma Brutus, Damir Žuga, Kaja Imširović i Hajriz Bećirović imaju pustiti na slobodu odmah – navodi se u saopćenju.

Istovremeno, prema osumnjičenim Edini Brutus, Elmi Brutus, Damiru Žuga, Kaji Imširović i Hajrizu Bećiroviću izrečene su mjere zabrane.

Navedene osobe su osumnjičene za počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom pranje novca, te krivična djela posebni slučajevi krivotvorenja isprave, ovjeravanje neistinitog sadržaja i prevara, saopćeno je iz Suda BiH.