Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

akcija "ruta"

Uhapšeno šest osoba, čamcima i plovilima preko Drine krijumčarili stoku

granica0

Na osnovu naredbe Suda BiH, policijski službenici MUP-a RS sprovode pretrese na većem broju lokacija koje koriste lica lišena slobode

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine na području Bratunca provode operativnu akciju kodnog naziva “Ruta”, javlja Anadolu Agency (AA).

Akcija je usmjerena na otkrivanje i suzbijanje djelovanja kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem stoke sa područja Republike Srbije na područje BiH, preko Drine, izbjegavajući mjere granične kontrole.

“U okviru akcije slobode su lišena lica: G.A., R.A., N.F., Ž.J., P.Đ. i M.Đ., svi iz Bratunca zbog postojanja osnova sumnje da su od oktobra 2020. godine do maja ove godine počinili krivična djela ‘Udruživanje radi činjenja krivičnih djela’ i ‘Krijumčarenje'”, navodi se u saopštenju iz MUP-a RS-a.

Na osnovu naredbe Suda BiH, policijski službenici MUP-a RS sprovode pretrese na većem broju lokacija koje koriste lica lišena slobode.

Iz Tužilaštva BiH jutros je saopšteno da su osumnjičene osobe krijumčarile stoku koristeći čamce i plovila na skrovitim mjestima preko rijeke Drine, na taj način izbjegavajući mjere carinske i veterinarske kontrole prilikom uvoženja stoke u BiH, koju su dalje krijumčarili i prodavali osobama u BiH, a sve radi sticanja nezakonite imovinske koristi. Također, u jednom dijelu istrage, osumnjičeni se terete i za krijumčarenje ilegalnih migranata, sa područja Srbije u BiH.