Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UIO BiH otvorila prostorije Regionalnog centra u Sarajevu

uio sarajevo otvaranje 1

Otvaranjem novih prostorija Regionalnog centra u Sarajevu Uprave za indirektno oporezivanje BiH stvoreni su uslovi za bolji i efikasniji rad uposlenika u glavnom gradu BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Do sada je UIO BiH u Sarajevu djelovala na više lokacija što je komolikovalo procedure i umanjivalo efikasnost uposlenika.

Svečanom otvorenju prisustvovali su i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, te Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Upravnog odbora UIO BiH i ministar finansija i trezora BiH. Njih dvojica zajedno sa Mirom Džakulom, direktorom UIO BiH presjekli su vrpcu i time simbolično otvorili prostorije Regionalnog centra u Sarajevu.

“Jako sam sretan što prisustvujem otvaranju Reginalnog centra u Sarajevu. UIO je praktično jedini ovlašteni organ na nivou BiH za provođenje zakonskih propisa vezanih za prikupljanje i distribuciju indirektnih poreza za više od 50.000 subjekata. Samim tim jasno je koliko je značajna ova institucija za sve u BiH. Uposlenici UIO zaslužuju da imaju ovakve objekte kako bi bili još efikasniji u svom radu i tako bili u toku, te uskladili svoje procedure sa direktivama Evropske unije. Naravno, i da cijelo vrijeme rade na kvalitetnoj naplati poreza od svih PDV subjekata u BiH. Zadatak Vijeća ministara i Upravnog odbora je da Upravi za indirektno oporezivanje obezbijedimo materijalne uslove za njihov rad, što činimo i kroz ranije otvaranje regionalnih ureda i sada otvaranjem ovog centra u Sarajevu. Uposlenicima UIO želim da i dalje stručno i odgovorno obavljaju svoj posao i da budu na usluzi poreskim obveznicima u BiH, ali i da se nastave boriti protiv svih carinskih i poreskih prevara“, kazao je Zvizdić, dodavši da se kvalitet rada UIO direktno odražava na prihode BiH i sve njene budžete.

uio sarajevo otvaranje

Bevanda je naglasio da mu je čast i zadovoljstvo što je prisustvuje realizaciji uspješnog projekta koji je ostvaren vlastitim sredstvima. Prema njemu, kreacijom budžeta za tekuću godinu i dokumenta okvirnog za naredne tri godine, Vijeće ministara je pokazalo opredjeljenje da se stvore što bolji uslovi za rad UIO, što će olakšati njihov odnos sa poduzetnicima i građanima.

Direktor UIO Miro Džakula nije krio zadovoljstvo što su otvorenju Reginalnog centra u Sarajevu prisustvovali visoki zvaničnici Vijeća ministara BiH.

“Drago mi je što smo pored Mostara i Tuzle otvorili i ovaj regionalni centar. Uprava će se u svom budućem poslovanju opredijeliti za što efikasniji rad u svim segmentima. Moramo uskladiti zakon o PDV-u sa 112. direktivom Vijeća Evrope i to će biti naša konstantna zadaća. Isto tako se moramo usmjeriti na usvajanje novih carinskih aplikacija i porezne aplikacije. Tokom 2016. planiramo otvoriti granični prelaz Gorica, ali i započeti izgradnju još nekih prelaza, te dovršiti radove koje smo započeli. Želimo početi procedure za gradnju u zračnim lukama u Tuzli i Mostaru za smještaj granične policije i carine. Prošle godine uprava je naplatila šest mlijardi i 355 milona KM čime je za 113 miliona oboren rekord iz 2014. godine“, rekao je Džakula.

Prostorije Regionalnog centra u Sarajevu, koje se nalaze u ulici Zmaja od Bosne na broju 47b, raspolažu sa oko 3.700 kvadratnih metara poslovnog prostora. Do sada je UIO imao regionalne centre u Banjaluci, Mostaru i Tuzli. Otvorenjem zgrade u Sarajevu svi službenici u Sarajevu biće na jednom mjestu sa pet sektora djelovanja. Među njima su sektor za poreze, carine, poslovne usluge, provođenje propisa i za informacione tehnologije. U novom regionalnom centru radit će oko 300 uposlenika UIO BiH.

Usvajanjem Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja 29. decembra 2003. godine u Parlamentarnoj skupštini BiH stvoren je pravni osnov za uspostavljanje Uprave za indirektno oporezivanje, najveće institucije na državnom nivou.

Tokom 2004. godine izvršeno je spajanje bivših carinskih uprava entiteta i Brčko distrikta. Uprava je kao jedinstvena cjelina počela funkcionisati na cijelom teritoriju BiH 1. januara 2005. godine. Godinu i po kasnije UIO je počela s registracijom PDV obveznika što je predstavljalo završnu fazu priprema za uvođenje PDV-a. Time je UIO uspješno uvela novi porezni sistem što je bio jedan od ključnih koraka za uspostavljanje jedinstvenog ekonomskog prostora, smanjenje sive ekonomije, poticanje stranih ulaganja i smanjenje vanjskotrgovinskog deficita.