Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"King"

UIO i SIPA u akciji: Oduzeti duhan i cigarete u vrijednosti od 288.750 KM

cigarete duhan uiobih
Foto: UIOBiH

Na području Banje Luke službenici UIO iz svih regionalnih centara u saradnji sa službenicima SIPA-e učestvovali su u provođenju operativnih aktivnosti pod kodnim nazivom „King“ usmjerenih na sprečavanje nezakonitosti u prodaji akciznih proizvoda

U nekoliko odvojenih akcija ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u saradnji sa službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) oduzeli su veću količinu duhana, duhanskih prerađevina i opreme u vrijednosti od 288.750 KM.

Na području Banje Luke službenici UIO iz svih regionalnih centara u saradnji sa službenicima SIPA-e učestvovali su u provođenju operativnih aktivnosti pod kodnim nazivom „King“ usmjerenih na sprečavanje nezakonitosti u prodaji akciznih proizvoda.

Tom prilikom, kod više fizičkih lica pronađeno je i privremeno oduzeto ukupno 27.283 paklice cigareta i 350,7 kg rezanog duhana, kao i mašina za punjenje cigareta. Oduzeti duhan i cigarete nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO, a ukupna tržišna vrijednosti privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 232.000 KM.

Postupajući u okviru prethodno pribavljenih obavještajnih saznanja kao i prijava građana, ovlašteni službenici UIO iz svih regionalnih centara izvršili su operativne provjere primjene Zakona o akcizama u BiH na teritoriji Banje Luke, Trebinja, Zenice i Tuzle. Tom prilikom su na više lokacija kod većeg broja fizičkih lica pronašli 132,5 kg rezanog duhana, 4.971 paklicu cigareta i 3.840 komada ručno motanih cigareta. Predmetna roba nije bila na propisan način obilježena akciznim markicama UIO, a vrijednost iste se procjenjuje na iznos od 56.750 KM.

Prilikom preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti službenici UIO koristili su specijalizovanu opremu, doniranu Upravi od strane Ambasade SAD-a u BiH, putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a, saopćeno je iz UIO-a.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.