Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcije

UIO: Zakonska regulativa u oblasti proizvodnje i prerade duhana u BiH potpuno jasna

UIO zgrada

Kao i kod svih ostalih obveznika indirektnih poreza, tako su i kod organizatora proizvodnje sirovog duhana u BiH vršene redovne poreske kontrole

U prostorijama Područne Privredne komore Bijeljine danas je održan sastanak organizatora proizvodnje sirovog duhana iz Bosne i Hercegovine i pres-konferencija nakon održanog sastanka.

S tim u vezi oglasila se i Uprava za indirektno oporezivanje.

Priložili su presudu apelacionog vijeća Suda BiH u jednom od predmeta koji su u ranijem periodu imali isti osnov obračuna (i tužba obveznika u potpunosti odbijena) kao i u predmetima koji su, između ostalog, bili povod današnjeg sastanka i pres-konferencije organizatora proizvodnje sirovog duhana u BiH, saopćeno je iu UIO BiH.

Kao i kod svih ostalih obveznika indirektnih poreza, tako su i kod organizatora proizvodnje sirovog duhana u BiH vršene redovne poreske kontrole. U tim kontrolama je naknadno utvrđena poreska obaveza koja nije bila prijavljena u PDV prijavama i nije bila plaćena. Naime, zakonska regulativa u oblasti proizvodnje i prerade duhana u BiH je potpuno jasna. Jedna od bitnih činjenica koje su dovele do obračuna dodatnih obaveza je i okolnost da svu proizvodnju duhana proizvođači moraju predati organizatorima proizvodnje sirovog duhana u BiH, a u konkretnim slučajevima nisu postojale evidencije o cjelokupnim količinama duhana koji je shodno Zakonu o duhanu morao biti predan.

S tim u vezi bitno je naglasiti da ukoliko su organizatori u procesu predaje duhana uočili neprvilnosti bilo koje vrste, onda su bili u zakonskoj obavezi i trebali su na vrijeme kontaktirati poljoprivrednu inspekciju i tražiti da pomenuta inspekcija utvrdi gdje je i šta se desilo sa količinama duhana koji im eventualno nije predat i da za to imaju dokaze.
Inspektori UIO su izvršili kontrole i u svakom pojedinačnom postupku naknadno utvrdili obavezu PDV-a gdje je na to ukazivala raspoloživa dokumentacija. Svaki poreski obveznik ima pravo žalbe, a to pravo su iskoristili i organizatori proizvodnje sirovog duhana u BiH.

Po okončanju upravnog postupka u UIO pokrenuti su sporovi pred Sudom BiH, a kako je navedeno jedan od tih postupaka je okončan presudom apelacionog vijeća Suda BiH. Za svaki ostali postupak koji se okonča pred Sudom BiH, svaka pojedinačna odluka biće obavezujuća za postupanje i za UIO, saopćeno je.

UIO