Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodikova instrukcija ambasadorima: Ne spuštajte zastave na pola koplja 11. jula

milorad-dodik

Dodik je naglasio da ova instrukcija za ambasadore iz bh. entiteta Republike Srpske ostaje na snazi do daljnjeg

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je od ambasadora iz bh. entiteta Republike Srpske da ne postupe po najavljenoj instrukciji ministrice vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisere Turković da se 11. jula zastave na zgradama diplomatskih predstavništava spuste na pola koplja.

“Prema pisanju pojedinih medija, kojim se najavljuje nastavak ustaljene višegodišnje prakse Bisere Turković da uskostranački zloupotrebljava funkciju ministra inostranih poslova i samovoljno, bez konsenzusa Predsjedništva BiH koje je jedino ovlašteno za vođenje spoljne politike, donosi instrukcije za cijelu DKP mrežu BiH, obavještavam i tražim od ambasadora iz Republike Srpske da ne postupe po najavljenoj instrukciji da se dana 11. jula, zastave na zgradama diplomatskih predstavništava spuste na pola koplja”, istakao je Dodik u pismu upućenom ambasadorima iz bh. entiteta RS.

“Ovakva uporna, netolerantna i huškačka praksa bošnjačkih političara dezavuiše domaću i stranu javnost, a imenovana lica, državne službenike i zaposlenike iz reda srpskog naroda u zajedničkim institucijama BiH, stavlja u položaj permanentne diskriminacije i uslovljavanja”, poruka je Dodika.

Dodik je naglasio da ova instrukcija za ambasadore iz bh. entiteta Republike Srpske ostaje na snazi do daljnjeg i primjenjuje se i na sve eventualne instrukcije MIP koje se odnose na bilo koji segment kako ga naziva “jednostranog i jednostranačkog nametanja” obilježavanja 11. jula.