BiH

Skup u Sarajevu

Ujedinjeni u borbi za r(ij)eke Balkana: Ni kap vode im ne damo

03/07/2021

Na desetine je pobjeda malih zajednica širom Balkana, a sada tu energiju želimo usmjeriti sarađujući u ostvarenju trajnih promjena propisa i prakse kako bismo spasili naše rijeke za nas i generacije koje dolaze

Ekološki i aktivistički pokreti/organizacije/aktivisti iz regiona (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo i Srbija) okupljaju se u Sarajevu 3. jula uz poruku Ni kap vode im ne damo!

Regionalni savez pod nazivom Odbranimo r(ij)eke Balkana najavljuje veliki skup 3. jula u Sarajevu, gdje će se postaviti kamen temeljac zajedničke borbe za oslobađanje svih rijeka Balkana. Dogovorit će se smjernice zajedničkog djelovanja aktivističkih pokreta iz cijele regije u borbi za zaštitu vode kao najvažnijeg zajedničkog dobra. Očekuje se dolazak predstavnika i predstavnica preko 20 lokalnih inicijativa koje se već godinama aktivno bore za rijeke i reke širom Balkana.

Odbranimo r(ij)eke Balkana je savez koji okuplja organizacije, udruženja, sindikate, formalne i neformalne inicijative, te ljude iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije koji su se istakli u borbi za zdravu životnu sredinu, a protiv zločina prema rijekama i ljudima. Na desetine je pobjeda malih zajednica širom Balkana, a sada tu energiju želimo usmjeriti sarađujući u ostvarenju trajnih promjena propisa i prakse kako bismo spasili naše rijeke za nas i generacije koje dolaze – poručuju iz ovog saveza.

Zahtijevamo da se momentalno obustave svi radovi i projekti na našim r(ij)ekama i po hitnoj proceduri u svim državama Balkana donesu zakoni o zabrani gradnje malih hidrocentrala.

Rijeke ne poznaju granice i one su nas spojile! Okupili smo se da se zajedničkim snagama suprotstavimo atacima na naše rijeke i da djelujemo solidarno – borba je jedna i ona je zajednička, poručili su.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.