Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ujić: I dalje se vrše provjere Abu Hamze, traži se treća zemlja koja bi ga prihvatila

nudzejma

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić rekao je danas da bezbjednosne agencije u BiH i dalje vrše provjere u vezi sa Sirijcem Imadom el-Husinom, poznatijim kao Abu Hamza, s obzirom da i dalje predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost BiH.

Ujić je rekao novinarima da će Služba za poslove sa strancima BiH nastaviti aktivnosti na iznalaženju bezbjedne treće zemlje koja bi prihvatila Abu Hamzu.

On kaže da je boravak Abu Hamze u Imigracionom centru Službe za poslove sa strancima BiH u Istočnom Sarajevu, odakle je jutros pušten, koštao 30 evra dnevno.

Ujić je pojasnio da je Abu Hamza pušten iz Imigracionog centra strancima, s obzirom na to da su se izmijenile okolnosti koje se odnose na maksimalnu dužinu njegovog boravka u ovog centru u skladu sa novim Zakonom o strancima, kao i na osnovu informacija i procjena nadležnih bezbjednosnih agencija BiH.

Upitan da li bi Abu Hamza mogao da tuži Službu za poslove sa strancima, Ujić je rekao da su sve odluke koje je Služba do sada donosila bile potvrđene i da ne postoji osnova za tužbe.

“U slučaju da strani državljanin ne poštuje obaveze iz rješenja o blažoj mjeri nadzora ili preduzme aktivnosti koje su u suprotnosti sa Zakonom, može mu ponovo biti izrečena mjera nadzora smještanjem u Imigracioni centar”, rekao je Ujić.

On je naveo da se u Imigracionom centru nalazi i Tarik Mahmud Ahmed Al Savah koji je nekada bio nacionalna prijetnja BiH, ali da su se okolnosti promijenile.

“On ovdje ima svoju porodicu i Služba će sa bezbjednosnim agencijama iznaći rješenje i za njega”, rekao je Ujić.

Abu Hamza je u Imigracionom centru bio sedam godina, jer je okarakterisan kao prijetnja po nacionalnu bezbjednost.

Porijeklom je iz Sirije, a u BiH je došao još 80-ih godina prošlog vijeka. Za vrijeme rata borio se u BiH kao pripadnik brigade “El-mudžahedin”.

Nakon rata dobio je državljanstvo BiH, ali je 2008. godine uhapšen. Slobode je lišen bez optužbe i počinjenog krivičnog djela, jer ga BiH smatra prijetnjom po nacionalnu bezbjednost.