Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kanton sarajevo

Uk: E-uputnica za bolje, brže i kvalitetnije zdravstvene usluge, u pripremi i E-portal

nihad uk
Foto: Vlada KS
Nihad Uk

-Ovo je veliki korak ka smanjenju administrativnog opterećenja i modernizaciji zdravstvenog sistema u Kantonu – rekao je Uk

Kanton Sarajevo predvodnik je u digitalizaciji i modernizaciji zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini – poručio je premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, na nedavnom sastanku čija je glavna tema bila digitalizacija u KS, posebno u oblasti zdravstva.

Prema riječima premijera Uka, ZZOKS prvi je implementirao E-uputnicu, čime je smanjena upotreba papirnih uputnica i ubrzan proces upućivanja pacijenata na specijalističke preglede i dijagnostičke procedure.

-Ovo je veliki korak ka smanjenju administrativnog opterećenja i modernizaciji zdravstvenog sistema u Kantonu – rekao je Uk.

Prednost za pacijente

Na sastanku se razgovaralo i o E-portalu, na čijoj se izradi intenzivno radi. Pružaće brojne prednosti pacijentima, istovremeno kreirajući bolje i kvalitetnije uslove rada zdravstvenim radnicima. Pristup zdravstvenim informacijama, potrebnim terapijama i zakazivanju pregleda će biti lakši, bez potrebe za dolazak u zdravstvene ustanove.

ZZOKS radi na implementaciji centralnog zdravstvenog kartona pacijenta, koji će objediniti sve medicinske podatke o pacijentu na jednom mjestu. Uvid u zdravstvenu dokumentaciju biće transparentniji čime će građani lakše moći aktivno učestvovati u procesu liječenja. Platforma će koristi napredne sigurnosne protokole za zaštitu osjetljivih medicinskih podataka čime će biti garantovana sigurnost zdravstvenih informacija građana Kantona Sarajevo.

Početkom marta ove godine, Skupština Kantona Sarajevo prihvatila inicijativu da se, prvi put nakon 24 godine, ukinu plaćanja troškova liječenja za preko 50 usluga. Kućne posjete doktora medicine na zahtjev osiguranog lica, ultrazvuk, ergometrija, holter monitoring, spirometrija, elektroencefalografija (EEG) – samo su neki od pregleda koje zdravstveni osiguranici Kantona Sarajevo više ne plaćaju.

-Troškove participacije će snositi Zavod umjesto građana Kantona Sarajevo, što će značajno olakšati njihovu situaciju, posebno u današnjim teškim ekonomskim okolnostima – zaključio je premijer KS, saopćeno je iz Press službe KS.