Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mandatar za novi saziv vlade

Uk: Poboljšat ćemo javni prevoz, za smanjenje zagađenja zraka treba vremena

Nihad Uk Foto fena

Osvrnuo se i na problem zagađenosti vazduha u kantonu, istakavši da je potrebno vrijeme kako bi se došlo do njegovog rješenja

Kanton Sarajevo će i ove godine imati rekordno punjenje budžeta i mislim da ćemo nadoknaditi 100 miliona koje nam je uskraćeno sramnom odlukom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prilikom raspodjele godišnjih budžeta, izjavio je za BHRT Nihad Uk, mandatar za novi saziv Vlade KS i generalni sekretar Naše stranke.

Uk je istakao da će nova Vlada raditi na unapređenju kvaliteta života građana Kantona Sarajevo.

“Sve ću učiniti da se građani KS voze tramvajem do Hrasnice, nabavićemo nove tramvaje. Planirano je da se ide trolejbusom do Vogošće… U planu su i brojni drugi infrastrukturni projekti i da na kraju možemo izaći pred građane i reći ‘Evo vidite, uradili smo dobar posao'”, rekao je Uk, gostujući u emisiji BHT1 uživo.

Osvrnuo se i na problem zagađenosti vazduha u kantonu, istakavši da je potrebno vrijeme kako bi se došlo do njegovog rješenja.

“Naredna zima neće biti ništa drastično bolja od prethodnih. To iziskuje vrijeme, dosta je toga zanemarivano u proteklih 30 godina”, naveo je Uk.

Prema njegovim riječima, upravo unapređenjem javnog gradskog prevoza, može se poboljšati i kvalitet vazduha u Kantonu Sarajevo.

“Evo sada imamo 25 novih trolejbusa. Kada unaprijedimo javni gradski prevoz, građani neće morati voziti stare automobile koji zagađuju vazduh, jer nema adekvatnog javnog prevoza”, istakao je Uk.

Sistemsko rješavanje kvalitete vazduha je, kaže Uk, dugotrajan i kompleksan proces.

“Radićemo na tom procesu i smanjiće se stepen zagađenosti u naredne četiri godine, to mogu da obećam”, poručio je mandatar za novi saziv Vlade KS.

Uk je najavio i da će nova Vlada KS nastojati da ulaže u sport i kulturu.

“Cilj Vlade je omogućiti sportskim kolektivima da dobiju i finansijsku i svaku drugu pomoć. Želimo da ulažemo i u kulturu, da Sarajevo bude regionalno kulturno središte”, istakao je, te dodao:

“Želimo da donosimo rješenja koja će se izvoziti van Kantona Sarajevo. Mi ćemo biti ti koji će predvoditi dobra rješenja za cijelu BiH”, rekao je Uk.

Uk je komentarisao i sastav nove Vlade Kantona Sarajevo, koji tek treba da bude ozvaničen

“Biće sigurno izazovno, nije lako upravljati pojedincima koji su dio sistema kao što je Vlada, ali mislim da to neće biti problem”, istakao je Uk.

Prema njegovim riječima, prvi zadatak će mu biti da uspostavi koheziju unutar Vlade.

“Ukoliko Vlada bude imala stabilne pojedince u svakom resoru, mi ćemo napraviti dobar posao. Imamo kontinuitet same Vlade, dosta je ministara ostalo iz prošlog saziva i mislim da ćemo napraviti dobar rezultat”, rekao je Uk.

Komentarisao je i aktuelnu temu o lažnim diplomama, istakavši da je opredijeljenost nove Vlade da budu ispoštovani zakoni.

“Ta tema je popularna u javnosti i mi se bavimo time, umjesto da se time bave tužilaštva i sudovi”, naveo je Uk.

Komentarisao je i novu opoziciju, odnosno staru vlast.

“Ne očekujem ništa novo i ništa više od nove opozicije (SDA), sve se svelo na lični osnov, previše je spinova i laži, ali bih volio da se promijeni nešto, jer je opozicija bitna, opozicija koristi svima”, rekao je Uk.

Odnos sa nevladinim sektorom, Uk je ocijenio veoma važnim, istakavši da nevladin sektor mora biti partner vlasti.

“To mora biti dvosmjerna komunikacija. Nevladin sektor bi trebalo da ukazuje na probleme, da predlaže rješenje. Za bitne projekte, voda, zrak, važno je šta kaže struka, a ne vlada i nevladin sektor. Šta kaže struka, tako će biti”, rekao je Uk.

Govorio je i formiranju vlasti na federalnom nivou, istakavši kako je međunarodna zajednica ta koja treba da riješi problem blokada.

“Mi se nalazimo u pat poziciji i jedino rješenje je da međunarodna zajednica odblokira sve, dugoročno rješenje.. Jedino na taj način se može riješiti.. Ne treba dozvoliti da FBiH naredne četiri godine bude taoc SDA. Šmit mora preuzeti odgovornost za nametnute izmjene Ustava i Izbornog zakona u FBiH i da nađe mehanizme da se odblokira rad Vlade FBiH”, poručio je Uk.