Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

trebinje

Za sretan početak rada: Direktor počastio brata poslom nabavke kancelarijskog namještaja

dutina

Firma “Master decor” registrovana je 20. februara ove godine. Ugovor sa Agrarnim fondom, na čijem je čelu njegov brat, vlasnik firme Nikola Dutina je sklopio već 7. marta

Direktor Agrarnog fonda Trebinje Veselin Dutina sklopio je direktnim sporazumom ugovor za nabavku kancelarijskog namještaja sa firmom čiji je vlasnik njegov brat Nikola Dutina. Vrijednost ugovora je oko 5.600 maraka bez PDV-a. Sagovornici “Direkta”, koji se bave istraživanjima u oblasti javnih nabavki, saglasni su – zakon je prekršen.

Prema javno dostupnim podacima, direktni sporazum sa bratom ujedno je i prvi posao sa javnim ustanovama novovosnovane firme Nikole Dutine “Master decor”, koja će se baviti proizvodnjom namještaja za poslovne i prodajne prostore, kuhinje i slično, piše Direkt.

Firma “Master decor” registrovana je 20. februara ove godine. Ugovor sa Agrarnim fondom, na čijem je čelu njegov brat, vlasnik firme Nikola Dutina je sklopio već 7. marta.

Da li je u pitanju sukob interesa?

Urednik portala “Pratimo tendere” Slobodan Golubović kaže za “Direkt” da je u pitanju grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama.

“Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji se primjenjuje od decembra 2022. godine, jasno je definisano da ugovorni organ preduzima odgovarajuće mjere kako bi efikasno spriječio, prepoznao i uklonio sukobe interesa u vezi sa postupkom javne nabavke, a radi izbjegavanja narušavanja tržišnog takmičenja i osiguranja jednakog postupanja prema svim privrednim subjektima. Takođe, definisano je da se sukob interesa u postupcima javnih nabavki odnosi na srodnike po krvi u pravoj liniji ili u pobočnoj liniji do trećeg stepena, što je slučaj u ovoj nabavci”, pojašnjava Golubović za naš portal.

Sa njim je saglasan i Damjan Ožegović iz Transparensi internešnala BiH. On još dodaje da je predstavnik ugovornog organa bio dužan da potpiše izjavu o postojanju ili nepostojanju sukoba interesa te da spisak privrednih subjekata, sa kojima je predstavnik ugovornog organa u sukobu interesa, objavi na svojoj internet stranici ili da objavi da takvi privredni subjekti ne postoje.

Zakon o javnim nabavkama BiH predviđa da se taj spisak ažurira bez odgađanja, ako nastupe promjene.

Golubović vjeruje da se u konkretnom slučaju mogu pojaviti opravdanja kako je u pitanju manji novčani iznos, s obzirom na to da je postupak sproveden direktnim sporazumom.

“Međutim, praksa pokazuje da direktni sporazumi učestvuju sa oko 50% u postupcima javnih nabavki, što znači da kada posmatramo duži vremenski period možemo govoriti o veoma velikim ciframa koje se mogu zloupotrijebiti”, navodi Golubović.

Pored toga, u ovom postupku javne nabavke nisu ispunjeni ni zakonski uslovi za njegovo pokretanje, pojašnjava naš sagovornik, jer Agrarni fond nije objavio plan javnih nabavki.

“Ova nabavka nije planirana, s obzirom na to da ugovorni organ do danas nije objavio niti jedan planski dokument na Portalu javnih nabavki, što je bio dužan da uradi, u skladu sa odredbama člana 17. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama”, zaključuje Golubović.

Izjavu smo zatražili i od direktora Agrarnog fonda Veselina Dutine, no on je odbio da govori za naš portal.

“Nemam komentar na to”, kazao je u telefonskom razgovoru Dutina.