Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UKC-u Tuzla 1,6 mliona KM za “utopljavanje” objekta Gradina

ukc tuzla

Uskoro će početi radovi na utopljavanju objekta “Gradina” u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, u kojem su smještene uglavnom hirurških discipline.

Rezultat je to danas potpisanog Sporazuma o razumijevanju kojim se reguliraju odnosi Vlade Tuzlanskog kantona, Federalnog ministarstva prostornog uređenja i JU UKC Tuzla, a s ciljem implementacije mjera energijske efikasnosti u tuzlanskom kliničkom centru.

Taj projekt je vrijedan oko 1,6 miliona KM, rezultirat će značajnom uštedom u potrošnji energije u tuzlanskom kliničkom centru, a za objekt “Gradina” novim i ljepšim izgledom.

U okviru projekta na objektu “Gradina” bit će zamijenjeno više od 600 vrata i prozora, urađen krov s termoizolacijom i unaprijeđen sistem regulacije unutrašnje temperature u objektu, te izvedena nova termoizolaciona fasada.

Radovi se finansiraju iz kreditnih sredstava za koji je BiH aplicirala kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj za troškove projekta “Energetska efikasnost u BiH”.

Direktor UKC-a Nešad Hotić kaže da se time okončava dugotrajna procedura i konkretizira rekonstrukcija objekta.

– Međutim, ovo je tek prva faza. Nastojat ćemo da u skorijoj budućnosti putem projekata osiguramo i sredstva za zamjenu svih rasvjetnih tijela u objektu, suvremenom i energijski učinkovitijom LED rasvjetom, kao i da zamijenimo radijatore u kliničkom centru – rekao je.

Realizacijom tog projekta Vlada daje dodatnu podršku za stvaranje što boljih uvjeta za boravak pacijenata u tom kliničkom centru, ali i za rad medicinskog osoblja.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić kaže da je Vlada svjesna značaja, uloge i potencijala tuzlanskog kliničkog centra i s tim u vezi su njegovom radu i osuvremenjivanju dosad više puta i na različite načine davali podršku.

– Iz sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja smo za narednu godinu poseban akcent dali boljem pozicioniranju UKC-a, realizaciji projekta Urgentnog centra, kao i planiranom upošljavanju mladih doktora medicine – rekao je.

Današnji Sporazum potpisali su premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Nešad Hotić. Potpisivanju su prisustvovali i ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić i pomoćnik direktora UKC-a za pravne poslove Ervin Mujkić.

Predsjednica Upravnog odbora UKC-a Tuzla Munevera Bećarević naglasila je da je donedavna deklarativna podrška Vlade UKC-u postala konkretna.

– Današnja aktivnost je pokazatelj koliko se može kad se vizije podudare – rekla je.

– Rok za završetak radova je četiri mjeseca, od dana uvođenja izvođača u posao, a cjelokupan posao će izvršiti kompanije s područja tuzlanskog kantona – saopćio je Ured za zajedničke poslove TK.