određene mjere zabrane

Ukinut pritvor Nedimu Uzunoviću

Uzunovic-Nedim-Foto-Bosnalijek (1)

Izrečene mjere trajat će dok za njima postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude ako nije izrečena kazna zatvora i najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne ako je izrečena kazna zatvora, odnosno do drugačije odluke Suda

Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za produženje mjere pritvora osumnjičenom Nedimu Uzunoviću, donio je rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva, te je Uzunoviću ukinut pritvor.

Istovremeno su, na osnovu Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, prema osumnjičenom Nedimu Uzunoviću određene mjere zabrane među kojima je zabrana napuštanja mjesta boravišta odnosno Kantona Sarajevo bez prethodnog odobrenja Suda.

– Osumnjičeni ne može promijeniti prebivalište, odnosno boravište bez prethodnog odobrenja Suda. Osumnjičenom se privremeno oduzimaju putne isprave uz zabranu izdavanja novih, te mu se zabranjuje prelazak državne granice uz korištenje lične karte – rečeno je iz Suda BiH.

Također, Uzunoviću je zabranjen prilazak zgradi Bosnalijeka d.d. Sarajevo i svim njenim poslovnim jedinicama na 100 metara.

Zabranjeno mu je i sastajanje ili na bilo koji način kontaktiranje (posredno ili neposredno) sa svjedocima i saosumnjičenim kao i sa sadašnjim i bivšim uposlenicima Bosnalijeka te članovima nadzornog i upravnog tijela Bosnalijeka kao i s njemu poznatim saizvršiocima i drugim saučesnicima u izvršenju predmetnog krivičnog djela uključujući i približavanje na udaljenosti ispod 100 metara.

Izrečene mjere trajat će dok za njima postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude ako nije izrečena kazna zatvora i najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne ako je izrečena kazna zatvora, odnosno do drugačije odluke Suda.

Kontrola opravdanost izrečenih mjera vršit će se svaka dva mjeseca, a osumnjičeni je posebno upozoren da mu može biti određen pritvor ukoliko ne bude postupao u skladu sa svim izrečenim mjerama.

Nedim Uzunović osumnjičen je da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja Krivičnog zakona Federacije BiH, te pranje novca iz Krivičnog zakona BiH, saopćeno je iz Suda BiH.