Sud BiH

Ukinut pritvor optuženom za ratovanje u Siriji

Armen-Dzelko

Dželki su, prema Dupovcu, u korist išle i okolnosti njegovog ranjavanja, kao i da je od 2015. godine pokušao da se vrati u BiH

Državni sud ukinuo je pritvor Armenu Dželki optuženom za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje na području Sirije, na šta će se, kako saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), žaliti Tužilaštvo.

Iz Suda su saopštili da je prihvaćen prijedlog branioca optuženog Dželke za ukidanje pritvora, te da su mu određene mjere zabrane.

Prema saopšenju, Dželki je određena zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja, te obaveza javljanja nadležnom državnom organu jednom mjesečno.

Dželkin advokat Senad Dupovac je za BIRN BiH kazao da je “više stvari išlo u prilog njegovom branjeniku, čije je zdravstveno stanje inače narušeno”.

“Armen Dželko je invalid. Došao je kao invalid, bez jednog bubrega, bez slezene, sa velikim oštećenjem svog tijela i to je vidio kad ga je vještačio Žujo (Hamza, vještak op.a.) i stavio svoj nalaz u tom kontekstu da se radi o osobi koja je više nego narušenog zdravlja”, pojašnjava Dupovac.

On dodaje i da je Dželko bio od velike pomoći osoblju u pritvoru u Orašju, s obzirom da govori arapski i engleski jezik, jer je mogao prevoditi u slučajevima kao što su “privođenja migranata”.

Dželki su, prema Dupovcu, u korist išle i okolnosti njegovog ranjavanja, kao i da je od 2015. godine pokušao da se vrati u BiH.

“Imaju dokaze u smislu da je on pokušavao da izađe i da je više puta imao taj neuspješni pokušaj, hajde da kažem, povratka”, navodi Dupovac.

Iz Državnog tužilaštva su za BIRN BiH rekli da nisu zadovoljni ovom odlukom Suda, te da će uložiti žalbu na nju u zakonskom roku.

Dželko zvani Abdullah i Ike, rođen je 1990. godine u Sarajevu. Kako se navodi u optužnici, početkom 2013. otišao je iz BiH u Siriju, gdje se priključio ISIL-u. Na teret mu je također stavljeno da je učestvovao u terorističkim aktivnostima koje su se sastojale od oružanih akcija, napada na stanovništvo, ubijanja, protivpravnih zatvaranja, uzimanja talaca i drugih radnji.

Optuženi je, kako se dodaje, više puta ranjavan, a nakon poraza i sloma ISIL-a krajem 2019. godine, u gradu Baguzu predao se snagama antiterorističke koalicije, nakon čega je deportovan u BiH.

Suđenje Dželki počelo je 4. maja u Sudu BiH.

Skupa sa njim deportovani su i Milarem Berbić, Muharem Dunjić, Hamza Labidi, Senad Kasupović, Jasmin Keserović i Emir Ališić.

Osim Dunjića protiv kojeg je istraga još uvijek u toku, svi ostali su optuženi za ratovanje u Siriji, dok su osim Dželke suđenja počela Keseroviću i Kasupoviću.