Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SUD BIH

Ukinut pritvor šestorici osumnjičenih za ratne zločine, određene mjere zabrane

tupajic (1)
Milan Tupajić

Boravište osumnjičeni ne mogu napustiti bez prethodnog odobrenja Suda, izuzev ukoliko ga napuštaju da bi se pojavili u ovom predmetu po pozivu Suda ili Tužilaštva BiH

Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje u predmetu Milan Tupajić i drugi, kojim se Miladinu Gaševiću, Momiru Kezunoviću, Branislavu Kezunoviću, Željku Gaševiću, Jadranku Šuki i Aleksi Gordiću, osumnjičenima za ratne zločine ukida pritvor te određuju mjere zabrane.

Utvrđene mjere podrazumjevaju zabranu napuštanja boravišta odnosno zabrana napuštanje općine Sokolac, a njihovo kretanje se ograničava na teritorij te općine.

Ovo boravište osumnjičeni ne mogu napustiti bez prethodnog odobrenja Suda, izuzev ukoliko ga napuštaju da bi se pojavili u ovom predmetu po pozivu Suda ili Tužilaštva BiH.

Istovremeno, osumnjičeni ne mogu promijeniti prebivalište, odnosno boravište, bez prethodnog odobrenja Suda, što podrazumjeva zabranu putovanja te se osumnjičenima privremeno oduzimanju važeće putne isprave koje su dužni bez odlaganja (ukoliko ih posjeduju) predati Sudu ili predati dokaz o njihovom neposjedovanju, uz zabranu izdavanja novih.

Također, osumnjičenima se zabranjuje prelazak državne granice uz korištenje lične karte, kao i sastajanje s određenim osobama te međusobno sastajanje i sastajanje s drugim osumnjičenima u ovom predmetu, a zabranjuje im se i sastajanje ili na bilo koji način kontaktiranje (posredno ili neposredno) sa svjedocima Tužilaštva uključujući i približavanje tim svjedocima na udaljenosti od 50 metara.

Osumnjičeni su dužni javljati se nadležnom državnom organu, odnosno javljati se tri puta sedmično u PS Sokolac, o čemu će PS pismeno redovno izvještavati Sud BiH.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za njima postoji potreba, a kontrola njihove opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca.

Miladin Gašević, Momir Kezunović, Branislav Kezunović, Željko Gašević, Jadranko Šuka i Aleksa Gordić osumnjičeni su za krivično djelo – zločini protiv čovječnosti, saopćeno je iz Suda BiH.