Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Apelaciono vijeće Suda BiH

Ukinuta oslobađajuća presuda u slučaju “Zijad Mutap i ostali”

Sarajevo: Na sudu će se razmatrati žalba Tužilaštva BiH na oslobađajuću presudu u slučaju Dženan Memić
Alisa Mutap-Ramić i Zijad Mutap / FOTO: Pixsell

Ovu informaciju za Fokus.ba potvrdio je Muriz Memić, otac nastradalog Dženana

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je na zahtjev Tužilaštva BiH ukinulo oslobađajuću presudu Zijadu Mutapu i drugima u predmetu koji se odnosi na okolnosti smrti Dženana Memića.

Piše: S. Degirmendžić/Fokus.ba

Ovu informaciju za Fokus.ba potvrdio je Muriz Memić, otac ubijenog Dženana.

Muriz Memić i Ifet Feraget Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Memić je u izjavi za Fokus kazao da pozdravlja odluku Apelacionog vijeća Suda BiH o ukidanju presude u predmetu „Zijad Mutap i ostali”.

Memić kaže da se sada prema saznanjima koje mu je prenio Ifet Feraget, pravni zastupnik porodice Memić, očekuje da suđenje u ovom predmetu krene iznova, ali nije mogao precizirati kada bi se to moglo očekivati.

– Iako smo posljednjih dana strepili kakva će odluka biti i hoće li naša žalba biti uvažena, danas smo se uvjerili da ipak postoji nada za pravdu. Nakon što je Branko Perić donio onakvu sramnu presudu i nije uvažio izjave ni zaštićenih svjedoka bili smo duboko razočarani, a sada nam se ipak malo probudila vjera da i u našem pravosuđu može drugačije. Očekujemo detaljnije informacije od Ifeta Ferageta, pa ćemo u narednim danima moći reći i nešto više – kazao je Memić za Fokus.

Sud BiH na čelu sa sudijom Brankom Perićem kao predsjedavajućim vijeća u ovom postupku je prvostepenom presudom oslobodio Zijada Mutapa, Alisu Ramić Mutap, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića da su kao organizovana grupa učestvovali u skrivanju dokaza o stradanju mladića Dženana Memića na Ilidži 2016. godine.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Podsjećamo, pred Apelacionim vijećem Suda BiH 2. marta ove godine je održan javni dio sjednice ovog vijeća povodom žalbe na prvostepenu oslobađajuću presudu Suda BiH u predmetu “Zijad Mutap i ostali” koja je donesena 24. novembra prošle godine.

U ovom predmetu osim Zijadu Mutapu sudilo se njegovoj kćerki Alisi Mutap-Ramić, Hasanu Dupovcu, bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajcu Josipu Bariću i radniku Hotela “Crystal” Muameru Ožegoviću. Njima se sudilo za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži, nakon čega je preminuo 15. februara iste godine.