Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Štab za vanredne situacije

Ukinuta zabrana kretanja van mjesta prebivališta u RS-u, otvaraju se ugostiteljski objekti

Glavni koordinacioni tim rs

Navela je da će ugostiteljski objekti biti otvoreni od 11. maja,  kao i da od tog datuma hoteli i moteli mogu da pružaju usluge u restoranima za osobe koji nisu korisnici usluge smještaja

Republički štab za vanredne situacije stavio je van snage odluku o zabrani kretanja van mjesta prebivališta koja je do sada bila na snazi od subote u 12 do nedjelje u 18 časova na području Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Štaba Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma RS, izjavila je da se od 11. do 25. maja rad subjekata može organizovati u periodu kada se ne narušava policijski čas, koji počinje u 22 časa.

Ona je istakla da na snazi ostaje zabrana javnog okupljanja, rada bazena, spa-centara, sportskih organizacija i škola sporta, organizovanje takmičenja za sportiste svih kategorija, te dječijih igraonica.

Navela je da će ugostiteljski objekti biti otvoreni od 11. maja,  kao i da od tog datuma hoteli i moteli mogu da pružaju usluge u restoranima za osobe koji nisu korisnici usluge smještaja.

“Što se tiče definisanja zaposlenih i preciziranja rada republičkih organa uprave i organa jedinica lokalne samouprave i ostalih subjekata koji vrše javna ovlaštenja ukida se smanjenje obima rada zaposlenih i vraćaju se na svoja radna mjesta”, rekla je Gašić navodeći da je poštivanje propisanih mjera obaveznih za sve.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS rekao je da je Štab razmatrao zaključak usaglašen s Federacijom BiH a koji se odnosi na buduću odluku Savjeta ministara po pitanju dolazaka ljudi iz poslovne zajednice, stranaca koji imaju obaveze prema kompanijama koje se nalaze u BiH. Definisana je procedura po kojoj će biti izdato rješenje nadležne inspekcije za šta će biti potreban negativan nalaz testa na koronavirus ne stariji od 48 sati i pozivno pismo kompanije u koju ta osoba dolazi.

“Štab je donio odluku o nabavci 50.000 brzih antigenskih testova. To su testovi koji u 15 do 20 minuta mogu da daju procjenu vezano za zaraženost lica. Ne to da li je lice bilo u kontaktu ili ne s koronavirusom, nego o stanju zaraženosti ali to je preliminarni test koji će omogućiti za bržu trijažu pacijenata i smještaj bilo u zavode bilo u bolnice”, rekao je Šeranić i dodao da to ne isključuje potrebu za PCR test kojim se utvrđuje zaraženost.

rs