Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

institut za rat

Ukrajinci oslobađaju važnan grad: “Pada u roku 72 sata, Rusi će tek tad biti u problemu”

ukrajina rat

Prema njegovoj posljednjoj procjeni, ukrajinske snage su napredovale 20 kilometara do grada te bi njegovo ponovno zauzimanje značajno pogoršalo komunikaciju između ruskih snaga u regiji

Ukrajina će vjerovatno povratiti grad Kupjansk u regiji Harkiv u roku od 72 sata, rekao je američki think-tank Institut za rat (ISW).

Prema njegovoj posljednjoj procjeni, ukrajinske snage su napredovale 20 kilometara do grada te bi njegovo ponovno zauzimanje značajno pogoršalo komunikaciju između ruskih snaga u regiji.

“Ruski pozadinski položaji u Harkivskoj oblasti izloženi su daljnjem ukrajinskom napredovanju, a ukrajinske snage će vjerojatno zauzeti Kupjansk unutar sljedeća 72 sata”, navodi Institut za rat.

“Gubitak Kupjanska i drugih pozadinskih područja na kritičnim kopnenim komunikacijskim linijama omest će ruske napore da podrže ofanzivne i odbrambene operacije, ali neće u potpunosti prekinuti ruske komunikacijske linije s Izjumom”, dodaje.

“Osvojili smo više od 1000 kvadratnih kilometara teritorija”, rekao je sinoć ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Američki general: Ukrajina pogodila preko 400 ruskih meta sustavima Himars

Ukrajina je pogodila preko 400 ruskih meta raketnim sustavima Himars koje je isporučio SAD, javlja Reuters.

To je novinarima jučer rekao general Mark Milley, predsjednik Združenog štaba američkih snaga u zračnoj bazi Ramstein u južnoj Njemačkoj.

“Vidimo stvarne i mjerljive dobitke od Ukrajine u korištenju ovih sustava. Naprimjer, Ukrajinci su Himarsima pogodili više od 400 meta i imali su razoran učinak”, rekao je.