britansko kraljevstvo

Nakon smrti kraljice mnogo toga će se promijeniti, od himne do novca

Dobro raspoložena kraljica Elizabetha na primanju u Edinburghu
Reception at Palace of Holyroodhouse Queen Elizabeth II attends a reception for 603 (City of Edinburgh) Squadron, Royal Auxiliary Air Force, who have been honoured with the Freedom of The City of Edinburgh, at the Palace of Holyroodhouse in Edinburgh. Jane Barlow Photo: Press Association/PIXSELL

Tokom Elizabetine duge vladavine, na kovanicama se koristilo pet njezinih različitih portreta. I poštanske marke će se promijeniti tako da će na njima biti portret novoga kralja

Od novoga lica na novčanicama i poštanskim markama do teksta himne, Britanija će doživjeti neke promjene nakon smrti kraljice Elizabete II. i stupanja na prijestolje njezina sina Karla III.

Ovo su neki aspekti koji će se promijeniti u svakodnevnom životu Britanaca:

Himna

Riječi britanske himne, koja datiraju iz 18. stoljeća, promijenit će se iz “Bože čuvaj kraljicu” u “Bože čuvaj kralja”.

Prema internetskoj stranici kraljevske obitelji, himna je nastala u jeku patriotskog zanosa nakon pobjede princa Charlesa Edwarda Stuarta nad vojskom kralja Georgea II. 1745. u Škotskoj i izvodila se u londonskim kazalištima.

Obično se pjeva samo prva kitica koja će odsad glasiti: “Bože čuvaj našeg milostivog kralja! Dugo nek živi naš plemeniti kralj! Bože čuvaj kralja! Obdari ga pobjedom, srećom i slavom, dugo nek nad nama vlada, Bože čuvaj kralja!”.

Novčanice, kovanice i poštanske marke

Na novim kovanicama i novčanicama bit će glava kralja. Stare kovanice i novčanice ostat će u opticaju dok se s vremenom ne zamijene. Kada je 1660. obnovljena monarhija nakon republike Olivera Cromwella koja je trajala deset godina, ustalio se običaj da se monarhova glava okrene u suprotnom smjeru od njegova prethodnika.

Kraljica Elizabeta je gledala udesno, pa će Karlo III gledati ulijevo. Tokom Elizabetine duge vladavine, na kovanicama se koristilo pet njezinih različitih portreta. I poštanske marke će se promijeniti tako da će na njima biti portret novoga kralja.

Kraljevski monogram

Promjene će doživjeti i kraljevska “šifra”, monogram koji koristi monarh a trenutno se sastoji od pečata na kojem piše “EIIR” ispod krune svetog Edvarda. Taj se monogram može naći širom Britanije i pojavljuje se na svemu, od crvenih poštanskih sandučića do policijskih uniformi. Prema tradiciji, i monogram i kraljevski grb mijenjaju se s novim kraljem.

Ipak, monogrami će se pojaviti samo na novim poštanskim sandučićima, pa će kraljičin ostati na hiljadama njih diljem zemlje, baš kao što ih je puno ostalo od prethodnih moharha koji su postavljeni prije njezina ustoličenja.

Crtica iz britanske povijesti: nemaju svi sandučići postavljeni za Elizabetine vladavine monogram “EIIR”, jer pretkinja Elizabete II, Elizabeta I. nije bila kraljica Škotske i britanska i škotska kruna nisu bile ujedinjene sve do razdoblja nakon njezine smrti 1603.

Rezultat toga je da neki Škoti nikada nisu prihvatili preminulu kraljicu kao Elizabetu II. Na početku njezina kraljevanja neki su sandučići u Škotskoj uništeni i dignuti u zrak, pa većina škotskih poštanskih sandučića ima vlastiti znak.
Promjene titula

Ugledni zastupnici postat će članovi Kraljevog, umjesto Kraljičina savjeta i se titule koje koriste “kraljičin” promijenit će se u “kraljev”, prenosi Hina.