Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nasljednik trona

Kralj Charles III se obraća naciji, postaje vladar Britanije i još 14 drugih zemalja

charles

Charles, koji je požurio da bude uz kraljicu prije nego što je ona preminula u svom škotskom domu u četvrtak, trebao je otputovati u London sa svojom suprugom Camillom, koja sada nosi titulu supruge kraljice, prije nego što se sastane s premijerkom i da televizijsku izjavu

Britanski kralj Charles III obratit će se u petak naciji nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II u dobi od 96 godina.

Charles III, koji se požurio biti uz kraljicu prije nego što je umrla u svom škotskom domu u četvrtak, otputovao je natrag u London s kraljicom suprugom Camillom, uoči susreta s premijerkom i obraćanja naciji.

Sućut iz cijelog svijeta i dalje pristiže kralju i kraljevskoj porodici zbog smrti Elizabete II, najdugovječnijeg britanskog monarha. Bila je prisutna na svjetskoj pozornici sedam desetljeća.

U Londonu su se hiljade ljudi okupile ispred Buckinghamske palate, a vijest o smrti kraljice dočekana je uz zaprepaštenu tišinu kad je zastava spuštena na pola koplja.

Mnogi su opisali da osjećaju šok zbog smrti jedinog monarha kojeg je većina Britanaca ikad poznavala.

Charles III, koji je automatski postao kralj Ujedinjenog Kraljevstva i vladar 14 drugih država Commonwealtha, uključujući Australiju, Kanadu i Novi Zeland, rekao je da je smrt bila trenutak velike tuge za njega i njegovu obitelj.

“Duboko žalimo zbog smrti cijenjene vladarice i voljene majke. Znam da će se taj gubitak duboko osjetiti u cijeloj zemlji, kraljevstvu i Commonwealthu i među bezbrojnim ljudima diljem svijeta”, saopćio je 73-godišnjak.

Novi kralj trebao bi se susresti s premijerkom Liz Truss prije obraćanja naciji.

Kralj će proglasiti 12 dana žalosti, od danas do dana nakon kraljičina sprovoda.