Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mjere zaštite

Ulice Zenice poluprazne, zatvoreni ugostiteljski objekti (FOTO)

zenica (5)

Zeničanin Džemal Tabić smatra da njegovi sugrađani više treba da poštuju mjere zaštite

Nakon što je Federalni štab civilne zaštite donio u utorak naredbu da se zabranjuju sva javna okupljanja i obustavlja rad ugostiteljskih objekata, kao i usluge kulturnih i sportskih institucija, odnosno svih objekata gdje se može okupljati stanovništvo, ugostiteljski objekti u Zenici su zatvoreni, a ulice poluprazne, javlja Anadolu Agency (AA).

Zeničanin Džemal Tabić smatra da građani Zenice trebaju više da poštuju mjere zaštite.

“U suštini ja se pridržavam toga i moram, htio ili ne. Preporučio bih i ostalima da se pridržavaju, jer treba shvatiti ozbiljno, ja sam to shvatio ozbiljno. Pridržavam se mjera, kada idem vani, stavim masku, nema dovoljno, ali, evo, imam i rukavice na rukama. Nije prijatno. Ali, nije uredu ni što se panika diže previše, prodavnice su neke prazne, ali ljudi ne mogu naći osnovne namirnice. Moramo se više pridržavati, mislim da nije džaba to sve zatvoreno, mora se malo razrijediti. Imamo te savjete o rastojanju,ali mislim da se ne poštuje”, rekao je Tabić.

Federalni štab civilne zaštite donio naredbu da se zabranjuju sva javna okupljanja, da se obustavlja rad svim ugostiteljskim objektima (restoranima, picerijama, slastičarnama, nargila barovima, kafe barovima, disko-barovima, čajdžinicama…). Također je naređeno da se obustavljaju sve usluge kulturnih i sportskih institucija (muzeji, pozorišta, koncertne dvorane, umjetničke galerije, kina, bazeni, spa centri, teretane…).

U Zenici su zatvorena i dječija igrališta kako bi se smanjila mogućnost pojave i širenja zaraze.

Od naredbe su izuzeti restorani koji se bave pripremom i dostavom hrane, kao i narodne kuhinje, te restorani u hotelima koji će pružati usluge samo za hotelske goste, uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera. Naredba se primjenjuje od 18. marta 2020. godine, od šest sati ujutru.

U Zeničko-dobojskom kantonu do sada su potvrđena četiri slučaja zaraze korona virusom.