up fbih

Upozorenje Vladi FBiH: Uozbiljite se, inače će desetina hiljada radnika ostati bez posla

radnica

Uz prioritetno čuvanje života i zdravlja ljudi, prioritet mora biti i očuvanje radnih mjesta i ekonomske sigurnosti radnika, navedeno je iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine je zaprepašteno neozbiljnošću mjera koje je predložila Vlada Federacije BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako su naveli “očigledno je da oni ili nisu svjesni težine situacije ili ih ne zanima situacija u kojoj se nalazi privreda i radnici u realnom sektoru. Radi se o tome da su ugroženi procesa rada i na desetine hiljada radnih mjesta u kompanijama, zbog pandemije koronavirusa”.

“Naglašavamo da je život i zdravlje na prvom mjestu i podržavamo sve mjere koje nadležni organi poduzimaju u cilju sprečavanja širenja zaraze, ali takve mjere moraju biti praćene setom drugih ekonomskih mjera. Krajnje je neprihvatljivo da zbog zabrane rada u određenim djelatnosti ili zbog nemogućnosti odvijanja procesa rada više desetina hiljada radnika ostanu bez posla. Pozivamo hitno Vladu Federacije BiH, Savez samostalnih sindikata BiH da postignemo dogovor da za radnike koji bi ostali bez posla dio tereta preuzme država, dio poslodavci, a dio sami radnici”, kažu u UPFBiH.

Iz UPFBiH još jednom pozivaju Vladu FBiH da omogući kontinuiranu svakodnevnu komunikaciju s Kriznim štabom kojeg su formirali UPFBiH i Privredna komora FBiH. Ukoliko ne znaju šta trebaju raditi, neka pogledaju mjere i rješenja koja su na snazi u drugim zemljama.

“Potpuno je neshvatljiva pozicija i ne oglašavanje Agencije za bankarstvo FBiH povodom prijedloga Kriznog štaba poslodavaca za uvođenje moratorija na otplatu kredita za pravna i fizička lica”, navedeno je iz UPFBiH.

Pozivaju vlasti na nižim nivoima vlasti, kantona, gradova i općina da hitno donesu mjere iz svoje nadležnosti koje će ublažiti posljedice pandemije koronavirusa na privredu i radna mjesta.

Uz prioritetno čuvanje života i zdravlja ljudi, prioritet mora biti i očuvanje radnih mjesta i ekonomske sigurnosti radnika.

Krizni štab poslodavaca koji je formiran na inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH, a kojeg čine predstavnici UPFBiH i Privredne komore FBiH dostavio je prijedlog hitnih mjera vlastima koje imaju za cilj ublažiti posljedice pandemije korona virusa na privredu i radna mjesta.

Hitnim mjerama se od nadležnih institucija na svim nivoima vlasti traži:

1. Formiranje Kompenzacionog fonda iz domaćih i stranih sredstava za refundiranje dijela troškova radnika koji će ostati bez posla

2. Hitno postizanje dogovora između entitetskih vlada, sindikata i poslodavačkih udruženja kojim će se definisati način zajedničkog snošenja troškova cijene rada

3. Hitno donošenje moratorija za pravna i fizička lica za otplatu kredita

4. Smanjenje i odlaganje plaćanja komunalnih usluga za vrijeme trajanja vanrednog stanja

5. Smanjenje i odlaganje troškova plaćanja najma poslovnih prostora i komunalnih taksi od strane organa lokalne zajednice

6. Definisanje parafiskalnih nameta koji će se smanjiti ili ukinuti dok traju vanredne okolnosti

7. Ispitati mogućost smanjenja cijene ili odgađanje plaćanja troškova energije