Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ulični svirači i brojni turisti na ulicama Sarajeva ispraćaju staru godinu

Ulični svirači i brojni turisti na ulicama Sarajeva pred ispra

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine vlada praznična atmosfera, ulice su prepune šetača koji su ovaj posljednji dan stare godine iskoristili za kupovinu i pripremu za najluđu noć u godini, kako je mnogi nazivaju.

Na svakom koraku sarajevske Ferhadije i Titove ulice čuju se različiti jezici i dijalekti što je dokaz da su se brojni turisti odlučili proslaviti dolazak Nove godine upravo ovdje, a na to ukazuje i činjenica da su smještajni kapaciteti u cijelosti popunjeni.

Prema procjenama Turističke zajednice Kantona Sarajevo za ovogodišnje praznike u Sarajevu se očekuje oko 100.000 turista.

Posljednje pripreme za javni doček su u toku, bina pored Sarajevo City Centra (SCC) s koje će večeras staru godinu uz građane Sarajeva i turiste ispratiti pjesme jedne od najvećih regionalnih zvijezda Zdravka Čolića je postavljena, a na tom mjestu bit će priređen i vatromet.

Također, organizatori trodnevnog novogodišnjeg slavlja pripremaju binu kod Vječne vatre s koje će 1. januara građane zabavljati Crvena jabuka.

Kao i svake godine, tradicionalno, na ulicama Sarajeva je muzika koju izvode Romi, a brojni građani zastaju kako bi ih nagradili kojom markom i slušali njihovo izvođenje najpoznatijih pjesama poput “Nesanice”, “Ederlezi”, “Ramo, Ramo druže moj”, ali i sevdalinki.

Uz okićene ulice, ulični prodavači na svojim štandovima pripremili su različite ukrase i poklone.