Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uloga HVO-a bila bi i veća za Sarajevo bez pritiska Gruda

13313940_10210507629873483_65519864_o

Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO SARAJEVO upriličila je Svečanu akademiju povodom obilježavanja 24. obljetnice utemeljenja HVO SARAJEVO (29. 5. 1992. – 29. 5. 2016.), u ponedjeljak, 30. 5. 2016. u galeriji crkve sv. Ante na Bistriku.

Tom prigodom nazočnima se obratio prvi ratni predsjednik HVO Sarajevo prof. dr. Marinko Pejić.

– U cjelini uzevši, može se reći da su uloga i značaj HVO Sarajevo, i pored mnogih slabosti i zastranjivanja pojedinih njegovih čelnika, poput Velimira Marića i Slavka Zelića, ipak nezanemarljivi, posebice kad se uzmu u obzir uvjeti u kojima je nastao i djelovao.

HVO Sarajevo je predstavljao respektabilnu vojnu organizaciju, koja je ujedinjavala Sarajevo, jer su u njegovim postrojbama u cijelom gradu bili pripadnici svih nacionalnosti.

Glavne značajne karakteristike HVO Sarajevo su multinacionalna struktura te njegovanje i čuvanje međusobnog povjerenja, suradnje i solidarnosti različitih naroda.

Sarajevski HVO bi ostao u svakom pogledu do kraja “sarajevski” da nije bilo utjecaja sa strane – Grude i Zagreb, i njegova bi uloga bila mnogo značajnija i za obranu Sarajeva i za izgradnju suživota u njemu.

Za slobodu Sarajeva svoje živote dalo je 109 bojovnika HVO Sarajevo, a više od 260 ih je ranjeno. Nažalost, poginuli još nemaju spomen-obilježje u gradu, kazao je prof. dr. Marinko Pejić.
Upriličen je i bogat kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili: Sejo Bajraktarević, PGS „Pravo lice“, mladi gitarist Vedran Zornija, Amela Hubjer i Jakša Jurjević, pjesnici iz Udruženja umjetnika „Planet Poezija“ – Ivana Krstanović, Tamara Čapelj i Dino Porović, uz pratnju profesora gitare Enesa Ibričevića.

hvo