Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić u Beogradu kod Nikolića i Vučića: Srbi u BiH su u strahu i usamljeni!

ivanic vucic

Nakon sastanaka sa premijerom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Tomislavom Nikolićem, član Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je tokom sastanaka preneo poglede na dosta pogoršane političke prilike u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency.

“Prenio sam poglede na dosta pogoršane političke prilike u BiH, posebno u posljednjih mjesec, dva dana, koje su počele nepotrebnom retorikom jednog broja vjerskih lidera, nastavljene nepotrebnom retorikom jednog broja političara posebno iz Federacije BiH i nastavljene preglasavanjem odluke o popisu”, rekao je Ivanić u izjavi novinarima.

On je dodao da je Nikoliću i Vučiću izneo svoje stavove po ovom pitanju te da je želeo da informiše rukovodstvo Srbije, s obzirom da je Srbija jedna od garanta Dejtonskog sporazuma.

“Mislim da ako se ovo ne zaustavi, stvari idu u vrlo lošem pravcu”, naveo je Ivanić.

Govoreći o političkoj krizi u bh. entitetu Republika Srpska, Ivanić je rekao da nije na današnjim sastancima o tome razgovarao te da je to unutrašnja demokratska stvar.

“Postoje dva različita koncepta i dvije različite vizije ekonomskog razvoja, ali te razlike ne prave razlike u našim pogledima koja je uloga RS u BiH”, rekao je Ivanić i dodao da je za rješavanje krize u RS potrebno da se “otvori dijalog oko jednog pitanja koje je opoziciji veoma bitno, a to je pitanje ravnomjerne zastupljenosti javnog servisa”.

“Moja stroga sugestija vlastima u RS je ‘otvorite raspravu o javnom servisu, to je nešto što je prirodno, normalno, demokratski’. Ja znam da će u tim uslovima opozicija doći za sto i porazgovarati. Ako se to ne želi, onda mislim da se unutar RS može očekivati nastavak protesta i dosta buran politički ambijent. Na gospodinu Dodiku i predstavnicima te strukture je da procene šta im više odgovara”, istakao je Ivanić.

Kako je saopštila Služba za medije premijera Srbije, Vučić se zahvalio Ivaniću na informacijama o novonastalim pogoršanjem političkim prilikama i međunacionalnih odnosa u Bosni i Hercegovini.

“Poslije mnogo godina, ponovo se osećajmo usamljeni i strahujem od nastavka preglasavanja u organima BiH, koje je počelo odlukom o popisu, kao i od ugrožavanja nacionalnih interesa Srba u BiH”, rekao je Ivanić tokom sastanka sa premijerom Vučićem.

“Srbija želi dobre i najbliže odnose sa Bosnom i Hercegovinom, ali Srbija ne može i neće nikada ostaviti na cjedilu srpski narod u BiH”, izjavio je premijer Vučić, saopšteno je.

Kako se navodi u daljem tekstu saopštenja, Vučić i Ivanić su, usled novonastalih okolnosti, dogovorili češće susrete i razmijenu informacija i mišljenja.

Predsjednik Nikolić je, kako je saopštila Služba za medije predsjednika Srbije, prilikom sastanka sa Ivanićem istakao da “Srbija već godinama ulaže velike napore da očuva stabilnost regiona, ali nema uvijek punu podršku susjednih zemalja”.

“Često pojedini političari, zarad uskogrudih, a kratkoročnih političkih benefita, podstiču tenzije među narodima koji žive u regionu, i na taj način nanose ogromnu štetu procesu pomirenja među građanima i državama. Ovo se posebno odnosi na Bosnu i Hercegovinu u kojoj se stanje ubrzano pogoršava. Budućnost celog Balkana je u saradnji, u stremljenju ka prihvatanju evropskih standarda, a preduslov te saradnje moraju pre svega biti mir i stabilnost i na tome Srbija čvrsto insistira”, rekao je predsednik Nikolić, saopšteno je iz njegovog kabineta.